La Vanguardia (Català-1ª edició)

Diuen que la distància és l’oblit

- Juan-José López Burniol

Dicen que la distancia es el olvido”, sentencia el primer vers de La barca, bolero de Roberto Cantoral, autor també d’El reloj i El preso número nueve. Potser no és del tot cert tan sever presagi, perquè –com continua dient l’esmentada lletra– “yo no concibo esta razón / porque seguiré siendo el cautivo / de los caprichos de tu corazón”. Ara bé, aquesta tenaç resistènci­a a l’oblit pot donar-se, potser, per un desengany amorós enquistat per sempre a la memòria d’un amant, però és impossible que es doni en l’àmbit de la política, que es regeix per la màxima “El rei és mort, visca el rei”, versió civilitzad­a de la brutal “El mort, al sot, i el viu, al rebost”.

La distància és l’oblit. Ho és per a l’exiliat, que va perdent amb la distància i el pas del temps la percepció quotidiana del seu país, fins que els seus records són una imatge groguenca i grapejada d’un passat mort. I ho és també per als que continuen vivint a la pàtria de l’exiliat, que es troba a faltar un temps, però la memòria del qual s’erosiona inexorable­ment. Així, en política, la distància i l’oblit provoquen, primer, una falta de sintonia entre els líders exiliats i els de l’interior, i, després, un xoc amb el triomf d’aquests per ser a l’escenari dels fets, i els fets són tossuts.

Un exemple és la lluita pel poder al si del PSOE a començamen­ts dels setanta. Durant la postguerra, el socialisme es va anar esvaint. Rodolfo Llopis –secretari general del PSOE– era un mite llunyà. Però, a poc a poc, es va formar a Sevilla un nucli de joves socialiste­s decidits a controlar el timó. Convocats a un comitè nacional, Felipe González hi va assistir. Era el 14 de juliol del 1969, a Baiona. Els reunits, tret de Nicolás Redondo i Enrique Múgica, no van saber veure que els socialiste­s de l’interior eren la renovació del partit. Van ser necessaris cinc anys perquè Isidoro aconseguís el control, després d’arrelar l’eix Bilbao-Sevilla. La ruptura entre interior i exili es va consumar l’agost del 1972 amb la celebració del XII congrés, al qual Rodolfo Llopis no va assistir. Es va produir una escissió, i el problema es va traslladar a la Internacio­nal Socialista, que va donar la raó als socialiste­s de l’interior. Immediatam­ent es va convocar el XIII congrés, que va confirmar el camí iniciat. Va ser a Suresnes, l’octubre del 1974. El pacte del Betis va funcionar. Guerra i Múgica van negociar l’executiva. Nicolás Redondo no va acceptar la secretaria general i va proposar Felipe González. Era el 13 d’octubre del 1974.

L’exili, retorn i marginació final del president Josep Tarradella­s serveix de complement a aquest episodi. Tarradella­s va ser home de forta personalit­at, reconegut coratge, bon estil i notable habilitat. Va encarnar amb summa dignitat la presidènci­a de la Generalita­t a l’exili des del 1954. Va mantenir un contacte personal i epistolar constant –no sempre exempt de turbulènci­es– amb personatge­s i saltataule­lls de l’interior. Va seguir de prop la vida política catalana i espanyola, i va consolidar una posició que conciliava la defensa ferma de les seves idees amb una explícita i intel·ligent voluntat de concòrdia i moderació. No és estrany que, arribada la transició, s’avalués la possibilit­at d’aprofitar la seva autoritat i el seu talent polític per facilitar el canvi a Catalunya. La història és coneguda: el suggerimen­t de Manuel Ortínez al vicepresid­ent del govern Suárez, Alfonso Osorio; la visita a Saint-Martin-le-Beau del coronel Cassinello; la famosa entrevista amb el president Suárez, el 27 de juny del 1977; la seva visita al Rei l’endemà; la conversa del Rei amb Suárez i la nova trobada d’aquest amb Tarradella­s; la seva tornada a França per fer les maletes i tornar a casa com a president provisiona­l de la Generalita­t; i per fi “Ciutadans de Catalunya, ja soc aquí”. Era el 23 d’octubre del 1977. La Generalita­t va quedar restablert­a abans d’aprovar-se la Constituci­ó. Tota una fita. Va venir mitjançant una operació d’Estat, i no tots els polítics catalans el van rebre de bon grat. Van ser els mateixos que van precipitar interessad­ament la seva retirada. És sabut.

Sempre succeeix així. En política no hi ha buits, i el buit que deixa un exiliat és omplert tard o d’hora per algú pròxim a ell. Per això Vintila Horia posa en boca d’Ovidi –a la seva novel·la Déu ha nascut a l’exili– que “durant llargs mesos, he preferit la mentida, l’antiga, fidel i familiar mentida; tornar a la realitat hauria estat donar-me per vençut (...) per dedicar de nou la meva atenció (...) a la meva vida tal com l’ha volgut el destí”. És el fat de l’exiliat.

En política no hi ha buits, i el buit que deixa un exiliat és omplert tard o d’hora per algú pròxim a ell

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain