La Vanguardia (Català-1ª edició)

El que puguis fer avui

- Quim Monzó

Diu José Mazuelos, bisbe de les Canàries: “Matar-se es pot matar qui vulgui, és un poder que tots tenim: obrim el gas i ens quedem adormidets de manera dolça, o et pots tirar per la Giralda o a les vies del tren”. Ho ha dit, a propòsit de la llei d’eutanàsia, a l’Assemblea Plenària de bisbes que s’ha celebrat a Madrid.

D’entrada m’ha sobtat que triï la Giralda com a exemple de lloc des d’on tirar-se per acabar fet una coca. Si és bisbe de les Canàries podria haver utilitzat les Torres de Santa Cruz de Tenerife, que és l’edifici més alt d’aquelles illes macaronèsi­ques, amb 120 metres d’alçària, setze més que la Giralda, que en fa 104. Però s’ha de tenir en compte que José Mazuelos va néixer a Osuna, a 80 quilòmetre­s de Sevilla (87 per carretera) i els referents d’infantesa perduren tota la vida.

A més de bisbe, monsenyor Mazuelos és, a la Conferènci­a Episcopal, president de la Subcomissi­ó per a la Família i la Defensa de la Vida. És amb aquesta autoritat que critica la “inhumana” llei d’eutanàsia: “Ara venen

Tres possibilit­ats: obrir el gas, tirar-se a les vies del tren o des de la Giralda

amb una llei que diu ‘faig amb la meva vida el que em dona la gana’ però has de venir tu a matar-me, ha de venir l’Estat a través dels metges. Si vostè m’ho reivindica des de l’individual­isme radical, ¿com em reivindica vostè la dimensió social? ¿Que jo tinc l’obligació de matar-lo? No”. I és en aquest moment quan ha dit això d’obrir el gas, tirar-se a les vies del tren o pujar a la Giralda i llançar-s’hi en picat.

Però això que argumenta no és veritat. Si tens vint anys, quaranta o fins i tot seixanta, en general sí que pots prendre aquestes decisions i dur-les a bon (o mal) port. Però quan la vida es fa més complicada, més feixuga, i les forces fallen fins a límits impensable­s, ¿on trobarà l’energia la persona que vol posar fi a la seva vida perquè el dolor fa que ja li sigui insuportab­le?

Però també podria ser que –potser sense adonar-se, de manera inconscien­t– el bisbe ens estigui convidant a prendre la decisió quan encara tenim forces per fer-ho. Seria allò de “no deixis per a demà el que puguis fer avui”, en diguis eutanàsia o en diguis suïcidi. Aquesta abundància lèxica em fa pensar en aquell redactor de La Dépêche de Brest et de l’Ouest que, el 22 de gener del 1908, a la pàgina de successos, tot informant de la mort poc clara d’un home va escriure: “Al respecte han circulat rumors molt diversos. Uns diuen que s’ha suïcidat i d’altres que s’ha tret la vida de manera voluntària, la qual cosa ve a ser més o menys el mateix”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain