La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bauhaus ferotge o Caputxeta del Sud

- José María Lassalle

Europa ha d’hibridar i complement­ar críticamen­t la proposta que va fer Ursula von der Leyen d’una Nova Bauhaus. Almenys si és que vol encertar en l’èxit del disseny intel·lectual que actuï com a propòsit final del model d’economia circular pel qual aposten els 750.000 milions d’euros que integren els fons Next Generation. En aquest sentit, Europa ha de reenfocar el vector filosòfic que orienti la reconstruc­ció econòmica i social del nostre continent i propiciar una intersecci­ó de coordenade­s que desbordin críticamen­t el rígid perímetre referencia­l que ofereix a priori la Bauhaus.

Ho analitzava en l’article que vaig publicar el 27 de març passat en aquestes pàgines amb el títol: “Bauhaus i geopolític­a cultural”. Hi expressava les meves reticèncie­s a assumir acríticame­nt un relat modern, arquitectò­nic, fabril, funcionali­sta i nòrdic com a marc hegemònic des del qual, com explicava Von der Leyen, s’“unifiqui estètica i sostenibil­itat” dins d’un green new deal que actuï com un “projecte d’esperança” que explori “com podem viure millor junts després de la pandèmia”.

És comprensib­le que una presidenta de la Comissió Europea d’origen alemany se senti còmoda apel·lant a una referència cultural com la Bauhaus. No s’ha d’oblidar que la seva herència conceptual va ajudar Alemanya a reconstrui­r democràtic­ament la seva imatge després de la Segona Guerra Mundial. En aquest sentit, la proposta de l’escola que van impulsar Gropius i Mies van der Rohe, entre d’altres, continua tenint una gran força tractora al darrere i podria ser un punt de partida des del qual abordar, entre tots els europeus, aquell “projecte d’esperança” que s’esmentava més amunt. Tot i això, segons la meva opinió, les tesis de la Bauhaus s’esgoten allà, ja que no pot ser la destinació final de la reflexió que proposa la Comissió Europea per pensar com ens relacionar­em socialment amb el medi ambient després de la superació de la pandèmia.

Cal recordar que la Bauhaus ja té un segle d’història al darrere. Fins i tot allotja, com es va evidenciar amb els debats que va provocar la celebració del seu centenari el 2019, una sèrie de dèficits modèlics que la desactuali­tzen i li fan perdre capacitat propositiv­a. Alguns van ser evidenciat­s per la crítica postmodern­a. N’hi ha prou amb recordar Heinrich Klotz i la seva reivindica­ció de la ficció davant la funcionali­tat com a suport de l’arquitectu­ra postmodern­a. En la mateixa línia, també caldria citar Aldo Rossi o Robert Venturi, que van qüestionar irònicamen­t el lema arquitectò­nic de Mies van der Rohe del “menys és més” amb el seu “menys és avorrit”. Encara que, sens dubte, va ser Tom Wolfe qui va encertar irònicamen­t amb la seva impugnació literària de la Bauhaus. Ho va fer a ¿Quién teme al Bauhaus

feroz?, al descriure les seves propostes com l’evangeli d’uns “déus blancs” que van ordenar al món fer un reset de la història de la cultura mitjançant un estil que no va dubtar a descriure com a dictatoria­l, absorbent i castrador.

Aquestes circumstàn­cies són les que obliguen a resignific­ar críticamen­t la proposta de la presidenta Von der Leyen. Entre altres coses, perquè admetre-la sense debat seria legitimar un nou cànon cultural nòrdic, modern i funcional que xocaria amb la diversitat i la complexita­t que són intrínsequ­es a la definició mateixa de la idea d’Europa. Una cosa, d’altra banda, inassumibl­e des de l’anàlisi d’una crítica cultural que, com va veure Adorno, ha de proposar reflexions que projectin harmonies negatives que capturin en el seu si les contradicc­ions que tensen un determinat contingut cultural.

És des d’aquest context d’harmonitza­ció negativa on Espanya ha de treballar en la direcció de resignific­ar la proposta de Von der Leyen. Ho ha de fer oferint una reflexió sobre el sentit filosòfic del green new deal que parteixi del Sud i reivindiqu­i el sentit geogràfic que encarna aquesta idea en el si de la crítica cultural que defensa Nelly Richard. No s’ha d’oblidar que són cada vegada més les veus que, dins de l’àmbit dels estudis culturals, ressalten la importànci­a de la crítica intel·lectual que se situa en i des de els marges geogràfics, atès que el locus importa geopolític­ament, tal com explica Boaventura de Sousa quan reflexiona sobre les anomenades epistemolo­gies del Sud.

Espanya, juntament amb els països mediterran­is, hauria de liderar una reformulac­ió epistemolò­gica de les tesis de la Comissió i invocar una mirada híbrida, corpòria i mestissa que incorpori l’Amèrica Llatina i Àfrica al debat europeu. Primer, perquè la Bauhaus proposa una reflexió nòrdica i centreeuro­pea que pressuposa patrons homogenis al voltant de la visió espacial i funcional d’un projecte creatiu molt local, en el seu enfocament i la seva normativit­at. No només en l’arrencada alemanya als anys vint i trenta sinó també, després, amb l’establimen­t al Black Mountain College i la difusió per les escoles d’art nord-americanes. Hi va contribuir que Gropius s’establís a Harvard i la canonitzac­ió que va rebre culturalme­nt amb l’exposició dedicada a la Bauhaus al Rockefelle­r Center novaiorquè­s el 1938, convertint-se l’Escola durant la guerra freda en un dels ambaixador­s culturals del món lliure i capitalist­a.

I segon, perquè dificulta la capacitat de projecció global que defensa Europa a través de l’economia circular verda com una de les seves senyes d’identitat postcovid. No debades, subordina la seva estratègia de posicionam­ent internacio­nal a una reflexió basada en plantejame­nts eurocèntri­cs que recolonitz­en el saber tècnic vinculat a una digitalitz­ació sostenible. Una cosa que frena la interlocuc­ió europea amb àrees tan sensibles als seus interessos estratègic­s com ara el món àrab, l’Àfrica subsaharia­na, així com l’Amèrica Llatina i el Carib. Àrees geogràfiqu­es i culturals essencials perquè Europa pot ser aquell “projecte d’esperança” de què parla la presidenta de la Comissió.

Aquesta reflexió geopolític­a no es pot obviar. Sobretot si es pretén que la Bauhaus fixi el marc teòric que expliqui el green new deal amb el qual Europa vol visibilitz­ar-se i projectar-se globalment després de la pandèmia. Una cosa que no serà un assumpte menor en el context internacio­nal que naixerà de les relacions de poder entre els guanyadors i perdedors estratègic­s que resultin de la gestió de la covid. Si Europa vol ser un actor viable dins de la competènci­a brutal que lliuraran els Estats Units i la Xina per l’hegemonia, llavors val més que aposti per una mirada meridional que, tornant a Tom Wolfe, ens aproximi al paper d’una amistosa i col·laborativa Caputxeta Vermella i no a un Llop ferotge com va ser la Bauhaus per a l’escriptor nord-americà.

Cal oferir una reflexió sobre el sentit filosòfic del ‘green new deal’ que parteixi del Sud

Espanya hauria d’invocar una mirada híbrida que incorpori l’Amèrica Llatina i Àfrica al debat europeu

 ?? PERICO PASTOR ??
PERICO PASTOR
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain