La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’‘efecte vacuna’ aproxima el final de la pandèmia a Espanya

Gairebé un 10% dels adults espanyols ja han rebut dues dosis d’algun dels immunògens Els experts entreveuen un abans i un després, un cop ja s’han immunitzat les persones grans S’estén l’esperança d’un estiu “gairebé normal” amb la majoria de la població

- CELESTE LÓPEZ ALBERT MOLINS Madrid / Barcelona

L’inici del final de la pandèmia. Sí, és una frase que s’ha sentit abans i que generava molts dubtes, però que ara sembla que té molta més versemblan­ça. El ritme de vacunació d’aquest moment i, sobretot, el que previsible­ment s’incrementa­rà a mesura que vagin arribant més vacunes, especialme­nt de la monodosi de Janssen, permeten entreveure el final d’aquesta “maleïda pandèmia”, com la qualifica la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

La mateixa Ursula von der Leyer, presidenta de la Comissió Europea, va assegurar ahir després de visitar la fàbrica de Pfizer a Puurs (Bèlgica), cor de la producció del sèrum de Pfizer, que estava convençuda que “tindrem prou dosis per vacunar un 70% de tots els adults de la UE al juliol” i no a finals d’estiu, que era la previsió fins ara (fa uns mesos va posar com a termini màxim el 23 de setembre).

Malgrat que hi ha països com Malta (19,3%) i Hongria (15,2%) que van més avançats, la mitjana de persones completame­nt vacunades de la Unió Europea és de només un 6,45%. A Europa, però fora de la UE, Gibraltar ja gairebé ha immunitzat tots els ciutadans (93%), Israel més de la meitat (56%) i el Regne Unit un 17%.

Espanya va al davant de la mitjana de la UE i gairebé un de cada deu adults (9,75%) han rebut dues dosis d’alguna de les tres vacunes que en requereixe­n o una de

Janssen. En el conjunt dels més de 47 milions d’espanyols els immunitzat­s represente­n un 8,1%.

Experts consultats en salut pública, com ara José Martínez Olmos, comparteix­en aquest optimisme. “Ara sembla que sí, que som al principi del final de la pandèmia”, assenyala. Això sempre que no hi hagi algun problema en la fabricació de les vacunes autoritzad­es fins ara, aclareix. Perquè una de les coses que ha deixat clara aquesta pandèmia és la situació d’incertesa.

Martínez Olmos justifica les seves paraules adduint que “és molt probable, d’acord amb el ritme de vacunació, que a finals de maig o a principis de juny hi hagi immunitzat­s els més grans de 60 anys, un fet que farà mirar la pandèmia d’una altra manera, amb la disminució de l’hospitalit­zació i de la mortalitat.

Els efectes de la vacunació en les persones de més de 80 no deixa lloc a dubtes: els casos de contagis gairebé s’han erradicat. I a les residèncie­s les dades són aclaridore­s: s’hi han reduït un 99,7% les morts per covid i un 98% els contagis des de finals de gener.

Igual d’aclaridore­s són les dades de contagis en els profession­als sanitaris que treballen en primera línia i que van ser vacunats com a grups prioritari­s: de ser els treballado­rs que més es van infectar en les primeres onades a contagiar-se menys que la resta per primera vegada.

“L’efecte vacuna és innegable i el principal fre per a aquesta quarta onada que, sembla, ja ha arribat al pic. Encara amb una incidència molt alta en algunes comunitats, la realitat és que d’aquí unes setmanes comprovare­m com disminueix­en clarament les morts”, assenyala el professor de l’Escola Andalusa de Salut Pública, José Martínez Olmos. A això cal sumar-hi l’aproximada­ment 20% de la població que ja ha passat la malaltia (informació del Ministeri de Sanitat) i, per bé que no se sap bé quants tenen anticossos, la realitat és que tenen menys possibilit­ats de contagiars­e que qui no l’ha passada.

Per comunitats autònomes ja n’hi ha algunes que fa dies que han superat un 10% de la població adulta immunitzad­a completame­nt. Astúries (14,1%), Castella i Lleó (13,2%) i Extremadur­a (12,8%) van al capdavant. Mentre que les Balears (6,8%), les Canàries (7%) i Ceuta (7,5%) són a la cua. Catalunya ja ha administra­t la pauta completa a un 9,7% dels ciutadans adults i Madrid a un 8,3%.

Però hi ha una dada que encara

Von der Leyen assegura que la UE tindrà prou dosis per tenir vacunada un 70% de la població al juliol

El Ministeri de Sanitat estima que al voltant d’un 20% de la població ha passat la malaltia

 ?? IREKIA / EFE ?? Un infermer administra una dosi de la vacuna de Janssen al domicili d’una dona al País Basc
IREKIA / EFE Un infermer administra una dosi de la vacuna de Janssen al domicili d’una dona al País Basc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain