La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’EMA recomana administra­r la segona dosi d’AstraZenec­a

El comitè dels EUA vota a favor d’aixecar la pausa de la vacuna de Janssen

- JAUME MASDEU FRANCESC PEIRÓN

Brussel·les. Nova York

L’Agència Europea del Medicament recomana administra­r la segona dosi d’AstraZenec­a als que ja n’han rebut la primera en el període previst d’entre 4 i 12 setmanes. En un moment en què hi havia hagut dubtes sobre aquesta vacuna, després de saber-se que podia tenir relació amb alguns casos rars de trombosi, el regulador europeu es reafirma que els beneficis superen de llarg els riscos: estem parlant d’un cas de trombosi per cada 100.000 vacunats, i en recomana l’ús per a totes les edats.

Tot i això, en les dades que ha subministr­at es veu que, si bé afavoreix a totes les edats, aquest benefici és superior en les franges més altes.

Pel que fa a un dels punts més esperats, saber la recomanaci­ó per saber què fer amb la segona dosi, l’EMA és clara: cal administra­r-la i en els terminis fixats. L’Agència Europea ha examinat les altres opcions que s’estudien, com espaiar la segona dosi, no donar-la o substituir-la per una vacuna d’ARN missatger. De moment, no hi ha dades que avalin aquestes opcions, no es disposa de prou informació per determinar si el risc de trombes en les segones dosis divergeix del de la primera.

Per analitzar els riscos, l’EMA fixa nou escenaris en què compara els riscos d’hospitalit­zació, ingrés a l’UVI i mort amb l’aparició de trombes en grups amb nivell d’exposició alt, mitjà i baix. En els grups amb taxes altes d’infecció, l’administra­ció de la vacuna ha permès evitar 1.239 hospitalit­zacions, 110 ingressos a l’UCI i 733 morts per cada 100.000 habitants més grans de 80 anys. En canvi, en aquesta franja d’edat només es van detectar 0,4 trombes per cada 100.000 vacunats amb AstraZenec­a.

Si passem a la franja dels 40 anys, la vacuna ha evitat 122 hospitalit­zacions, 15 ingressos a l’UCI i 10 morts per cada 100.000 habitants. I només van aparèixer 2,1 trombes per 100.000 de vacunats. El balanç continua sent molt positiu, però amb una diferència més petita que amb els grups de més edat. Amb aquestes dades, l’EMA manté la seva recomanaci­ó de vacunar amb AstraZenec­a sense restriccio­ns.

D’altra banda, als Estats Units, les autoritats sanitàries federals es preparaven, aquest divendres, per pronunciar-se sobre la vacuna de Janssen, un producte elaborat amb la mateixa tecnologia que

AstraZenec­a, basada en vectors virals, i que també ha provocat algunes trombosis rares. La previsió és que aixequi la paralitzac­ió d’ús d’aquesta vacuna, tot i que que per a majors de 18 anys.

Aquesta decisió de l’Administra­ció d’Aliments i Medicament­s dels Estats Units (FDA) era imminent després que la junta d’experts independen­ts que assessora al Centre de Malalties i Prevenció (CDC) va votar a favor d’aixecar aquella mesura cautelar. S’ha trobat 15 casos de rars coàguls de sang entre els recipients del sèrum monodosi. “Els beneficis superen per molt els riscos”,

L’AZ és beneficios­a per a totes les edats, però més en les franges superiors, segons el regulador europeu

van subratllar els experts.

Però, en una mesura semblant a l’adoptada pel regulador europeu, la vacuna inclourà una advertènci­a que la seva injecció pot tenir efectes secundaris, malgrat ser molt poc comuns. En canvi, no s’esperava que la FDA establís restriccio­ns tret de la dels 18 anys. La previsió era que aquest mateix cap de setmana tornés a ser utilitzada. Els Estats Units disposen de més de nou milions de dosis de la vacuna preparades per ser repartides pel país.

 ?? JOHN THYS / AP ?? Von der Leyen va visitar ahir una fàbrica de Pfizer a Bèlgica
JOHN THYS / AP Von der Leyen va visitar ahir una fàbrica de Pfizer a Bèlgica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain