La Vanguardia (Català-1ª edició)

La justícia analitzarà si el Govern va prevaricar no vacunant policies

- JOAQUÍN VERA

A la polèmica per la vacunació d’agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya –on han rebut la primera dosi un 15% dels agents destinats, mentre que a la resta d’Espanya la mitjana se situa entorn d’un 75%– s’hi continuen unint nous actors. Després de la batalla política, arriba la judicial: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha obert una peça de mesures cautelars sol·licitades per sindicats policials a través d’una denúncia en què s’insta el Govern a reprendre el pla de vacunació urgentment.

Els sindicats Jupol i Jucil no volen esperar que el Ministeri de Sanitat assumeixi la vacunació dels policies nacionals i guàrdies civils a Catalunya quan hi hagi dosis disponible­s –un termini per al qual no hi ha data, però fonts d’Interior asseguren que es durà a terme “els propers dies”–. El seu objectiu és vacunar-los de seguida per evitar l’enorme disparitat entre els agents destinats en aquesta comunitat i els que treballen a la resta.

D’aquí la petició de mesures cautelarís­simes al jutge per reiniciar la immunitzac­ió de manera urgent en una denúncia a què ha tingut accés La Vanguardia en què es denuncien uns presumptes delictes de prevaricac­ió i contra les normes de prevenció de riscos laborals. Tot i això, aquesta petició –en què el TSJ de Catalunya s’hagués hagut de pronunciar sense escoltar la part demandada– ha estat desestimad­a. És a dir, les parts s’escoltaran als tribunals.

En la interlocut­òria, el tribunal dona ara de termini fins a les 12.00 h de dilluns vinent perquè el Departamen­t de Salut de la Generalita­t i la Fiscalia es pronunciïn sobre aquestes mesures, ara, cautelars. Per tant, la Sala sabrà quins van ser els motius que van portar el Govern a aquesta situació de disparitat. Decidirà si accepta les mesures i reprèn i, posteriorm­ent, entrarà al fons de la qüestió per dilucidar si el Govern va vulnerar la llei i va prevaricar en no vacunar policies nacionals i guàrdies civils com estava marcat pel pla.

I mentre es resol la qüestió als tribunals, el pla sembla que està a punt –“a falta d’uns últims serrells”, asseguren des del Ministeri de l’Interior–, tot i que no s’han revelat els detalls sobre quan es duran a terme les inoculacio­ns i quins espais s’habilitara­n per fer-ho. Qui les administra­rà seran els mateixos sanitaris dels dos cossos policials.

El titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va evitar respondre si estava molest amb el Govern, però va assegurar que li hauria agradat que a Catalunya hi hagués el mateix percentatg­e

Marlaska no detalla quin dia començaran els sanitaris de la Policia i la Guàrdia Civil a immunitzar els seus

d’agents vacunats que a la resta de regions: “Són un estament molt sensible, que es troba a primera línia fent un enorme servei públic”. Però sí que va deixar clar que, d’acord amb les dades, la Generalita­t, “no ha seguit els mateixos paràmetres que amb els Mossos d’Esquadra”.

Les xifres oficials mostren que fins al moment hi ha uns 1.000 membres de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil –dels gairebé 7.000 a Catalunya– que han rebut almenys la primera dosi, mentre que 8.700 mossos d’esquadra –dels 11.800 que formen el cos– ja estan immunitzat­s de la covid.

“Està tot organitzat. L’últim mes hem fet totes les gestions necessàrie­s per posar-nos al dia”, va explicar ahir GrandeMarl­aska a la seva sortida del Senat, que va explicar que el seu departamen­t ha treballat en aquesta qüestió amb el Ministeri de Sanitat i el de Política Territoria­l, dirigit per Miquel Iceta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain