La Vanguardia (Català-1ª edició)

La cimera del clima consolida el canvi de model per a la transició verda

Sánchez recomana “diàleg social” a fi d’afrontar la descarboni­tzació

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

La segona i última jornada de la cimera de Líders pel Clima convocada per la Casa Blanca va tenir ahir un decidit to optimista per demostrar a l’opinió pública que deixar enrere els combustibl­es fòssils no només és possible sinó que suposarà una nova bonança econòmica. Aquest sí que es pot col·lectiu va ser expressat en termes molt pràctics per líders de tot el món, entre ells el president del Govern, Pedro Sánchez, que va aconsellar afrontar el procés mitjançant el “diàleg social” per no deixar ningú enrere.

“Algú pot pensar en algun altre sector millor que pugui crear tants bons llocs de treball en el segle XXI?”, va plantejar al final de la trobada el president dels Estats Units, Joe Biden, amfitrió virtual de la cimera després d’escoltar els seus convidats, entre els quals hi havia governants, líders sindicals i filantrops com Michael Bloomberg o Bill Gates. “No demanem a ningú que se sacrifiqui, això és una oportunita­t”, va emfatitzar John Kerry, enviat especial sobre el clima de la nova administra­ció demòcrata.

La primera ministra de Dinamarca, Mette Frederikse­n, va parlar del seu compromís per abandonar les exploracio­ns de gas i petroli al mar del Nord i apostar per l’energia eòlica. El seu homòleg israelià, Benyamin Netanyahu, va dir que hi ha centenars de start-ups al seu país que treballen en el desenvolup­ament de bateries més bones per emmagatzem­ar l’energia que ve de fonts renovables. Malgrat els seus limitats recursos, Kènia està fent un salt de gegant deixant enrere l’ús del carbó i el querosè per substituir-lo per l’energia

Projeccion­s i efectes de la cimera sobre la meta de l’acord de París Aturar l’augment de temperatur­es en 1,5°C

Emissions globals de gasos d’efecte hivernacle GtCO2e/any

60 50 40 30 20

Evolució històrica (sense embornals forestals i del sòl)

FONT:

COMPROMISO­S I OBJECTIUS

Camí compatible amb un augment d’1,5°C

BRETXA D’EMISSIONS EL 2030 Per a la meta d’1,5°C geotèrmica, solar i eòlica, va celebrar el seu president, Uhuru Muigai Kenyatta, que va insistir, tot i això, en el missatge de tots els líders africans que han participat en la cita. “Només podem guanyar la batalla contra el canvi climàtic si hi lluitem tots en contra”.

“L’experiènci­a espanyola demostra que aquesta transició ecològica és possible”, va assegurar per la seva banda el president Sánchez. Els últims tres anys Espanya

ha tancat “les mines i la majoria de les plantes de carbó” i a aquest ritme el 2022 s’hauran eliminat un 85% de les que hi havia el 2018. “L’acció climàtica ha de tenir com a centre les persones”, i va quantifica­r de fins a 350.000 els llocs de treball que les transferèn­cies i els préstecs del pla de rescat de la covid permetrà crear, un 40% dels quals en sectors lligats a la transició energètica.

Aquest va ser també el missatge que va reblar Biden durant tota la cimera, en què ha anunciat noves contribuci­ons al fons per ajudar les nacions més pobres. “Aquest és el moment de construir economies millors per als nostres fills i els nostres nets” i invertir en tecnologie­s netes i “coses que encara no podem ni imaginar” per facilitar el canvi de model. L’objectiu de la nova Administra­ció de reduir a la meitat les seves emissions d’efecte hivernacle ha posat els EUA a l’avantguard­a de la lluita contra l’escalfamen­t global.

Biden va aprofitar la trobada per vendre al món i a la seva opinió pública les bondats del seu pla d’infraestru­ctures. La iniciativa, valorada en 2,3 bilions de dòlars, conté moltes de les mesures amb què es proposa d’assolir les noves metes, com una injecció de 174.000 milions per impulsar els vehicles elèctrics i la construcci­ó d’estacions de recàrrega.

El líder de la minoria republican­a al Senat, Mitch McConnell, pensa que és una fantasia la promesa de Biden, que la transició energètica serà bona per als nord-americans. Girar cap a les energies netes serà “posar llocs de treball ben pagats dels americans a la màquina triturador­a”. Biden confia que la popularita­t del pla d’infraestru­ctures estovi els conservado­rs.

Biden prepara un pla ambiciós per impulsar els cotxes elèctrics, però sense vetar els de gasolina

 ?? BORJA PUIG DE LA BELLACASA / EFE ?? El president Pedro Sánchez, a qui acompanyav­a la ministra Teresa Ribera, va participar ahir a la cimera virtual de mandataris
BORJA PUIG DE LA BELLACASA / EFE El president Pedro Sánchez, a qui acompanyav­a la ministra Teresa Ribera, va participar ahir a la cimera virtual de mandataris

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain