La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les promeses redueixen un 14% la bretxa d’emissions pendents de retallar

- ANTONIO CERRILLO

La cimera de Biden ha donat fruits. Les promeses d’acció climàtica formulades han reduït la bretxa d’emissions de gasos pendents de retallar per al 2030 en una vuitena part. Ho indica l’organitzac­ió Climate Action Tracker (CAT). Segons les seves estimacion­s, aquests plans suposaran una disminució d’entre un 12% i un 14% de la bretxa d’emissions pendents de retallar establerta fins ara (amb les dades del setembre del 2020). Aquesta bretxa marca la distància entre el que les nacions prometen i les reduccions necessàrie­s per frenar l’escalfamen­t a 1,5ºC (el més estricte de les metes de l’Acord de París). Els anuncis fets retallaran la bretxa entre 2,6 i 3,7 gigatons de CO2 per al 2030 (vegeu el gràfic superior). “Ara estem començant a veure el tipus d’acció a curt termini que el món necessita per aconseguir un balanç de zero emissions el 2050”, diu Niklas Hohne (expert del CAT). “Malgrat que la bretxa continua sent enorme, la cimera ha suposat un nou impuls”.

Biden va presentar el seu nou pla climàtic, en què preveu disminuir entre un 50 i un 52% les emissions per al 2030 respecte al 2005. És un pas significat­iu, tot i que no arriba a la reducció d’un 57-63% necessària per encarrilar un camí compatible amb el límit de temperatur­a d’1,5 °C.

Altres grans emissors de CO2, com ara la UE-27 i el Regne Unit, han aprovat noves retallades, que lliuraran a l’ONU. El Canadà i el Japó també van anunciar nous objectius, per bé que no els han presentat a l’ONU. Corea del Sud es va comprometr­e a presentar el seu pla a finals d’any i va prometre posar fi al finançamen­t públic de les tèrmiques de carbó a l’estranger. La Xina va anunciar plans per controlar el consum de carbó en el període quinquenna­l 2021-2025 i començar a eliminar-lo gradualmen­t en el període següent (20262030). És la primera vegada que la

Xina ha anunciat un calendari per posar un pic al consum de carbó. Això hauria de ser vist com una fita. Tanmateix, el seu compromís no limita el creixement del carbó els pròxims cinc anys ni situa una data per eliminar-lo completame­nt, ni tampoc es posa fi al finançamen­t de la infraestru­ctura de combustibl­es fòssils a l’estranger. Diversos països del G-20 han retrocedit en els seus compromiso­s. Austràlia no ha anunciat cap objectiu nou. Les metes del Brasil i Mèxic semblen debilitade­s. L’Índia tampoc no va anunciar cap nova meta (més enllà de la insistènci­a en la idea de fomentar les renovables) i Turquia continua sense ratificar l’Acord de París.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain