La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia es retira de l’estació espacial i col·laborarà amb la Xina a la Lluna

Arriba a la seva fi l’era de cooperació en òrbita entre Moscou i Washington

- JOSEP CORBELLA

Rússia ha anunciat que vol posar fi a més de vint anys de relació amb els Estats Units a l’Estació Espacial Internacio­nal (EEI) en un moment en què ha iniciat un festeig amb la Xina amb vista a un futur programa d’exploració lunar. La decisió afectarà l’Agència Espacial Europea (ESA), soci minoritari de l’estació espacial, i, per tant, a Espanya, com a estat membre de l’ESA.

“Hem d’informar honestamen­t els nostres socis sobre abandonar l’EEI el 2025”, va declarar la setmana passada Iuri Borissov, viceprimer ministre rus, en una trobada a què va assistir Vladimir Putin, segons va informar el 18 d’abril la televisió estatal Rússia 1. Tres dies més tard, el director general de l’agència espacial russa Roscosmos, Dmitri Rogozin, va anunciar, a través de Reuters, que tenien l’objectiu de tenir una estació espacial pròpia en òrbita el 2030.

L’anunci arriba després que Rússia rebutgés l’any passat l’oferiment d’unir-se al programa d’exploració lunar Artemis, liderat per la NASA. En lloc d’això, Rússia va firmar un memoràndum d’entesa amb la Xina el 9 de març per desenvolup­ar una base lunar.

Aquest acord arriba en un moment en què Rússia ha reforçat la seva relació amb la Xina després que hagin augmentat les seves tensions amb els Estats Units i altres països occidental­s. Malgrat les dificultat­s entre governs des de les sancions imposades a Rússia arran de l’annexió de Crimea el 2014, els astronaute­s dels països socis de l’EEI han continuat col·laborant sense cap problema en missions espacials.

Però l’era de l’EEI, un mastodont de 420 tones que orbita al voltant de la Terra a 410 quilòmetre­s d’altitud, està arribant a la seva fi. Amb els primers mòduls en òrbita des del 1998, alguns dels components mostren que estan obsolets. Per a les agències espacials,

l’exploració de la Lluna representa la propera frontera de les missions tripulades després de l’època de les estacions espacials que estan en òrbita terrestre baixa.

El conveni vigent entre els socis de l’EEI (EUA, Rússia, Canadà, Japó i l’ESA) expira el 2024. Per això Rússia no es planteja retirarse del projecte abans del 2025.

La data de la retirada de Rússia de l’EEI encara no és oficial. Si es retira el 2025, com va suggerir Borissov, s’obriria un parèntesi de diversos anys abans que la nova estació espacial russa pogués entrar en servei.

“Les pauses són fatals per als vols tripulats”, va escriure dilluns a Facebook Dmitri Rigozin, de Roscosmos. Perquè els seus astronaute­s poguessin continuar volant, a Rússia li quedarien dues opcions: o continuar uns quants anys més com a soci de l’EEI o afegir-se al programa xinès de vols tripulats.

La Xina, a qui els EUA no van permetre participar a l’EEI, ha decidit construir la seva pròpia

La decisió, que es pot fer efectiva a partir del 2025, afectarà l’Agència Espacial Europea

estació espacial. El llançament del mòdul principal està previst per a dijous vinent.

Si finalment Rússia es retira de l’EEI el 2025, posarà fi a una era de cooperació a l’espai entre Moscou i Washington que es va iniciar amb la desintegra­ció de la Unió Soviètica el 1991. Els altres socis del projecte hauran de decidir, llavors, com reorganitz­en la seva participac­ió a l’estació. La NASA té l’objectiu de mantenir-la en funcioname­nt, com a mínim, fins al 2028, data en què està previst acabar la construcci­ó de la futura estació Gateway, que estarà en òrbita al voltant de la Lluna.

 ?? MALCOLM DENEMARK / AP ?? El llançament des d’una platja de Cap Canaveral
MALCOLM DENEMARK / AP El llançament des d’una platja de Cap Canaveral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain