La Vanguardia (Català-1ª edició)

El futur de la investigac­ió del càncer

- JOSEP CORBELLA

“El meu objectiu últim és desenvolup­ar noves teràpies”, declara Pau Castel, científic barceloní establert als Estats Units, a qui l’Associació Americana d’Investigac­ió del Càncer (AACR) ha distingit al seu últim congrés com a NextGen Star (o Estrella de la Pròxima Generació).

La distinció reconeix cada any un grup selecte de científics que estan a l’inici de la carrera i que han emprès línies de recerca destinades a tenir importànci­a en el futur. En el cas de Castel, de 33 anys, el seu treball se centra a comprendre per què una mateixa mutació genètica pot causar càncer en algunes persones i trastorns diferents en d’altres. “Ens pot ajudar a tractar més bé aquests trastorns diferents del càncer, i possibleme­nt també a prevenir l’aparició d’alguns càncers”, explica Castel, que atén La Vanguardia per videoconfe­rència des de San Francisco.

Va estudiar farmàcia a la Universita­t de Barcelona perquè es volia dedicar a la investigac­ió mèdica. “No vaig fer medicina perquè a Espanya la professió mèdica està molt orientada a la pràctica clínica i la figura del metge investigad­or està menys desenvolup­ada que en altres països. Jo tenia la idea que amb la investigac­ió pots tenir un impacte més gran en una població més àmplia”, recorda.

Des dels primers cursos de la carrera es va dedicar a buscar laboratori­s per fer pràctiques. Va passar el seu any d’Erasmus a la

Universita­t de Gant, a Bèlgica, treballant en un laboratori. Quan va tornar es va oferir a l’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO). “El que més es valora en un laboratori és que tinguis ganes de fer coses”, observa. “Quan es presenta una persona disposada a dedicar el temps lliure a treballar al laboratori acostumen a estar força oberts a donar-li una oportunita­t”. Al VHIO es va incorporar al laboratori de Joan Seoane i va establir una bona relació amb l’equip d’un laboratori veí que havia estat liderat per Josep Baselga abans que se n’anés als EUA el 2010.

Quan va acabar la carrera, el 2012, li van proposar d’entrevista­r-se amb Baselga, que en aquell moment dirigia la divisió d’oncologia i hematologi­a de l’hospital General de Massachuse­tts, a Boston. Va ser una entrevista per Skype, i “em va sorprendre que una eminència com ell, amb l’agenda que devia tenir, dediqués temps a escoltar el que feia un estudiant com jo”.

A partir d’aquella entrevista Castel es va incorporar com a estudiant de doctorat al laboratori de Baselga a Boston. Quedaven enrere la seva afició pel vòlei, pel rugbi i per l’escalada a Montserrat. “L’escalada m’ajudava a desconnect­ar de tot; quan ets en una via exposada no penses en res més. Ara fa anys que gairebé no faig esport”. L’any següent va marxar amb Baselga a l’hospital Memorial Sloan Kettering de Nova York. “D’ell en vaig aprendre la visió traslacion­al de la investigac­ió. Baselga era capaç de veure un resultat preliminar en un laboratori i comprendre l’impacte que tindria en els pacients uns anys més tard. Tenia una intuïció especial per a això”. La visió traslacion­al, segons Castel, “no vol dir que els resultats s’hagin de traslladar de manera immediata als pacients. Vol dir que fas la investigac­ió pensant en l’impacte que acabarà tenint en la pràctica clínica”.

Després de doctorar-se, el 2016, va decidir incorporar-se com a postdoc al laboratori de Frank McCormick a la Universita­t de Califòrnia a San Francisco (UCSF), que feia una investigac­ió més bàsica centrada en les proteïnes oncogèniqu­es RAS. El seu pla

Establert als EUA des del 2012, té l’ambició de crear teràpies que previnguin l’aparició de tumors

 ?? ALBA GONZÀLEZ JUNCÀ ?? Pau Castel a la Universita­t de Califòrnia a San Francisco. A partir de setembre es traslladar­à a la Universita­t de Nova York
ALBA GONZÀLEZ JUNCÀ Pau Castel a la Universita­t de Califòrnia a San Francisco. A partir de setembre es traslladar­à a la Universita­t de Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain