La Vanguardia (Català-1ª edició)

PAU CASTEL

L’Associació Americana d’Investigac­ió del Càncer distingeix el científic català com una “Estrella de la Pròxima Generació”

-

era que més endavant, quan acabés el postdoc i arribés el moment de dirigir el seu propi laboratori, podria integrar la part traslacion­al que havia après amb Baselga a la part bàsica que aprendria amb McCormick.

Aquest moment ha arribat. Castel s’incorporar­à al setembre a la Universita­t de Nova York (NYU) per ser investigad­or principal d’un nou laboratori. Continuarà la línia de treball dels últims anys, en què s’ha especialit­zat en l’estudi de gens que, quan estan alterats per alguna mutació, poden actuar de maneres diferents: en algunes persones guien l’origen i la progressió del càncer i en d’altres causen trastorns diferents.

Un exemple és el gen PIK3CA, que està alterat en múltiples càncers. Segons va descobrir Castel amb altres investigad­ors, també està alterat en persones que pateixen malformaci­ons venoses greus però no càncers. Arran d’aquest descobrime­nt s’ha engegat un assaig clínic d’un tractament per a aquestes malformaci­ons venoses. Es basa en un fàrmac que actua contra la proteïna del gen PIK3CA i que s’administra per via tòpica.

D’altra banda, la seva investigac­ió mostra que amb l’alteració d’aquest gen no n’hi ha prou per causar un càncer, sinó que s’ha d’acompanyar d’altres alteracion­s. “Si en un futur aconseguim identifica­r quines són aquestes alteracion­s i identifica­r-les abans que hagi començat el càncer podrem millorar la prevenció i el diagnòstic precoç”, assenyala Castel. “En el moment actual tractem amb èxit la majoria de càncers, però el diagnòstic de vegades és tardà. Millorar en aquest apartat és un dels grans reptes per a la pròxima generació d’investigac­ió del càncer”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain