La Vanguardia (Català-1ª edició)

Manual d’instruccio­ns

- EL MIRADOR

Lluís Permanyer

Acabades les obres de la sortida d’emergència de l’AVE a l’encreuamen­t de Provença i Comte d’Urgell, que als veïns els han semblat interminab­les, s’ha procedit a ordenar amb pintura aquest enclavamen­t tan freqüentat.

El desenllaç permet sospitar que ha costat, ja que no eren poques les peces que s’havien d’encaixar. La veritat és que tot sembla més aviat confús i exigeix un manual d’instruccio­ns. La simple observació a peu d’asfalt no aclareix gran cosa, ja que s’amunteguen una sèrie de carrils i s’afegeixen altres indicacion­s en un espai reduït. Observar-ho des d’un angle elevat aclareix el panorama i és més instructiu.

Per orientar el lector, els carrils que creuen la fotografia en diagonal des de l’angle esquerre inferior cap a dalt a la dreta són els correspone­nts a Comte d’Urgell, mentre que els que la creuen d’esquerra a dreta pel centre de la imatge són els relatius a Provença.

Els dos aparcament­s petitons per a motos potser van ser situats per induir que els vehicles motoritzat­s facin els suaus girs abans d’irrompre a Provença,

tot i que cal preguntars­e si resten visibilita­t. I és que el conjunt apareix tan concentrat i intens que convindria disposar d’una claredat més gran.

Quan l’estesa dels carrils, que han estat desdoblats, s’acosta a l’encreuamen­t apareixen un conjunt de senyals que compliquen en extrem la comprensió de l’usuari. Els més clars són les fletxes lineals, fins i tot si són dobles; el senyal es complica quan una d’aquests fletxes se superposa

A l’encreuamen­t de Comte d’Urgell i Provença hi impera la confusió; l’espai públic exigeix claredat

per indicar un gir.

Conscients de la complexita­t, han afegit un triangle per ajudar potser a la comprensió. A sobre hi cal afegir aquest parell de semàfors tan allunyats per a bicicletes i patinets que figuren als xamfrans.

Que aquest enclavamen­t resulta complex i poc amable, ho proven els molts usuaris que no segueixen el camí que els ha estat pintat, sinó que estableixe­n la seva pròpia drecera en lloc d’envoltar el triangle que és el camí assenyalat.

El ciclista captat pel fotògraf sobre la zona vermella apareix fora del seu carril, mentre que el patinet trepitja el triangle. Però el més habitual és la tendència observada en els conductors que baixen pel carril Comte d’Urgell (costat dret de la imatge) que volen girar i dirigir-se a Provença, ja que prefereixe­n la drecera: sortir del seu carril, envair després aquesta calçada que surt per la dreta a la recerca del seu nou carril.

En resum, un excés d’indicacion­s i de canvis concentrat­s en un espai reduït en dificulta el compliment. Aquest resultat no suposa cap problema per als incívics que imposen la seva llei: “Faig el que em dona la gana”.

Si prospera el suggerimen­t del RACC sobre un carnet per a bicicletes i patinets elèctrics, l’examen podria incloure aquest enclavamen­t tan enrevessat. Als usuaris ja els semblarà fàcil, però el principian­t es reconeixer­à confós.

L’espai públic exigeix claredat i comoditat màximes, ja que el contrari és funest i sobretot perillós, en el benentès que no falten mai ni faltaran novells.

El 2016 va morir Muriel Casals en ser envestida aquí per una bicicleta.

 ?? JOSEP M.SERRA ?? L’encreuamen­t dels carrers Comte d’Urgell i Provença una vegada acabades les obres
JOSEP M.SERRA L’encreuamen­t dels carrers Comte d’Urgell i Provença una vegada acabades les obres
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain