La Vanguardia (Català-1ª edició)

Oscars sense selfies ni petons

Torna la gala del cinema a l’aire lliure després de dècades que han donat grans moments

- 1 4 2. 5 2 3

ISABEL CLARÓS Barcelona

La 93a gala dels Oscars tindrà lloc demà a la nit a Los Angeles (dilluns a la matinada a Espanya). Una edició que passarà a la història perquè se celebrarà enmig de la pandèmia. L’Acadèmia aposta que sigui més presencial que virtual, però el retard en la data i les restriccio­ns provocaran que la gala s’assembli bastant a la primera, celebrada el 16 de maig del 1929, i amb només 270 convidats.

L’organitzac­ió dels Oscars ha preferit que sigui presencial per evitar errors tècnics com els que hi van haver als Globus d’Or, tot i que, aquella gala va donar moments memorables perquè es van poder veure les estrelles a casa seva en pijama, amb les seves mascotes o prenent les seves begudes preferides.

Les 92a edicions anteriors dels Oscars han deixat moments per a la història. Dos dels més recents han estat l’error de Warren Beatty i

Les restriccio­ns no permetran recordar imatges com la de Roberto Benigni saltant sobre les butaques

Faye Dunaway en el moment de proclamar La, La, Land com a millor pel·lícula, el 2017, quan en realitat la guanyadora va ser Moonlight, o la química de Lady Gaga i Bradley Cooper, el 2019, amb Shallow, que va tenir l’estatueta a millor cançó.

Però, si mirem enrere, n’hi ha molts més: el 1973 Marlon Brando va rebutjar l’Oscar per El Padrí en protesta pel tracte als indis americans i va enviar una activista índia a denunciar-ho; o l’any següent, quan un home nu es va passejar per darrere del presentado­r David Niven. També el crit de “Pedrooooo!”, de Penélope Cruz el 2000, quan Todo sobre mi madre va guanyar com a millor pel·lícula estrangera.

La cerimònia de demà també deixarà un munt d’anècdotes, però hi ha una sèrie de moments inoblidabl­es dels Oscars que serà impossible que tornin a passar en un context de pandèmia com l’actual, amb restriccio­ns severes d’aforament i distància de seguretat.

Així, per exemple, és difícil que pugui entrar algú del carrer com el pizzer a qui va trucar Ellen DeGe

 ??  ??
 ?? ERIC DRAPER / AP NATE CUTLER / EFE HANDOUT / GETTY ??
ERIC DRAPER / AP NATE CUTLER / EFE HANDOUT / GETTY
 ?? CHRIS PIZZELLO / GTRES ??
CHRIS PIZZELLO / GTRES
 ?? BRIAN VANDER BRUG / GETTY ?? Roberto Benigni eufòric saltant sobre les butaques el 1999 Jennifer Lawrence va ensopegar pujant a l’escenari el 2013 Charlie Chaplin el 1972 va ser ovacionat 12 minuts Adrien Brody fent un petó a Halle Berry el 2003 Diverses estrelles reunides en una selfie a la gala del 2014
BRIAN VANDER BRUG / GETTY Roberto Benigni eufòric saltant sobre les butaques el 1999 Jennifer Lawrence va ensopegar pujant a l’escenari el 2013 Charlie Chaplin el 1972 va ser ovacionat 12 minuts Adrien Brody fent un petó a Halle Berry el 2003 Diverses estrelles reunides en una selfie a la gala del 2014
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain