La Vanguardia (Català-1ª edició)

Caterina, la gran

-

A Kate Middleton li va costar gairebé deu anys d’arribar a l’altar. Els mateixos que va durar la seva amistat, primer, i, després, el festeig amb el príncep Guillem. El 29 d’abril es compliran deu anys del seu casament a l’abadia de Westminste­r, un temps en què l’actual duquessa de Cambridge s’ha revelat com la gran esperança blanca de la monarquia britànica. D’origen plebeu, la princesa Caterina s’ha aconseguit integrar en la família reial sense que, a diferència de la seva cunyada, Meghan Markle, hagin transcendi­t possibles dificultat­s d’adaptació.

La seva primera coronació li va arribar en forma d’anell. El dia de l’anunci del seu compromís matrimonia­l, Kate va aparèixer amb la mateixa joia que trenta anys abans, i en les mateixes circumstàn­cies, havia lluït al dit Diana Spencer. Un enorme safir envoltat de brillants que Carles va lliurar a la seva promesa i que, després de la mort de la princesa va passar a l’herència dels seus fills. L’anell va correspond­re al lot al príncep Enric, però ell l’hi va acabar canviant al seu germà per altres peces, perquè Guillem honrés la seva mare amb aquest detall cap a qui, al seu dia, també serà princesa de Gal·les.

Un títol que no ha fet servir mai Camila Parker, actual dona de qui ara com ara és príncep de Gal·les. La dona de Carles utilitza el títol de duquessa de Cornualla, en un gest que, d’alguna manera, salva la memòria de l’anterior princesa de Gal·les.

Caterina, encara sense serho, és la veritable successora de Diana, però a diferència de la mare del seu marit, no s’ha enfrontat mai ni a la família reial ni al que es denomina “la firma”, el conjunt de funcionari­s i normes que marquen la vida dels Windsor.

Caterina ha complert amb la seva primera obligació: aportar fills a la corona, i ho ha fet per partida triple. Jordi, Carlota i Lluís formen de moment la seva prole; la successió de la corona està assegurada, almenys, per al que queda de segle. A la reina Elisabet la succeirà el seu fill Carles; a aquest segon, Guillem, i, més tard, Jordi.

Però Caterina no només és l’esposa i la mare d’un futur rei, també és una dona que s’ha sabut adaptar al seu paper sense abandonar la seva personalit­at. La seva imatge durant el funeral del duc d’Edimburg resumeix el seu estil i tarannà, sense que sembli encotillad­a. Ha aportat naturalita­t al seu marit i frescor a la família. Fotògrafa aficionada, controla la imatge dels seus fills però la posa al servei de la corona. Icona de moda, ha aconseguit renovar subtilment l’estilisme combinant les peces de firmes de baix cost per a les seves aparicions de caràcter privat, però en públic es presenta impecablem­ent vestida, com correspon a la institució que representa. Digui el que digui ara la seva cunyada, Meghan Markle, va ser la seva millor aliada perquè s’integrés a la família. La duquessa de Sussex no li va fer gaire cas. Ara el seu repte és actuar de mediadora entre Guillem i Enric.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain