La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sèries criminals cuinades a foc lent

-

El debat de candidats a la presidènci­a de la Comunitat de Madrid (TeleMadrid, TVE i La Sexta) confirma que el debat és un format que transcende­ix els límits de la televisió. És la llavor ideal per alimentar una maquinària política i propagandí­stica que, en origen, no té interès. L’eco és molt més important que l’estridènci­a que l’ha provocat. Un exercici malèvol: imaginar com hauria sigut el debat sense la presència d’Isabel Díaz Ayuso. Resposta: igual que Dallas sense J.R. Ewin. Convertida en una mena de José Mourinho de la política (en versió guanyadora), Ayuso consolida el seu perfil de populisme unilateral i fascina tant els seus adeptes com els seus detractors. ¿Va guanyar el debat? Per descomptat, i amb la mateixa actitud i els mateixos arguments podria haver guanyat perfectame­nt Supervivie­ntes, Gran Hermano o MasterChef.

ESTOFAT CRIMINAL. Hi ha tants exemples de bones sèries policials que correm el risc de patir una saturació per excés d’oferta. Novetats simultànie­s: Mare of Easttown (HBO) i La caza de un asesino (Filmin). Les virtuts de la primera: centrar-se en la grandesa domèstica de la protagonis­ta (interpreta­da per Kate Winslet) per explicar els tentacles del fracàs personal i del dol col·lectiu en un context socialment degradat, al límit de la bancarrota econòmica i moral. A La caza de un asesino, en canvi, el relat es cou a foc molt lent. Tant, que de vegades pots sentir la temptació d’abandonar o, pitjor encara, de quedar-te adormit. Seria un error. La investigac­ió només és un pretext per explicar els punts més dèbils del somni socialdemò­crata suec. Un somni asfixiat pels deliris burocràtic­s i un garantisme jurídic frívol. El paisatge de la sèrie és duríssim, amb abundància de psicòpates, pedòfils i depravats que han de ser tutelats a distància per les institucio­ns, que sovint actuen tard i malament. Són sèries que no busquen l’adrenalina de la intriga ni l’efectisme dels llocs comuns i que proposen una narrativa més d’estofat que de microones.

MERDA AUTOBIOGRÀ­FICA. Rocío Carrasco reafirma l’èxit de la sèrie documental autobiogrà­fica (Telecinco) amb una entrevista a plató que acaba a dos quarts de tres de la matinada. ¿Algun país de l’Europa civilitzad­a por competir amb aquests horaris, pensats per compensar l’efecte del toc de queda? Si fins ara el testimoni de Carrasco s’havia centrat en els maltractam­ents que li va infligir Antonio David Flores, a qui no anomena mai (li diu “el ser”, o “el padre impío”, o “esa persona”), ara la sèrie analitza la conducta violenta de la seva filla Rocío, que recorda aquell programa pedagògica­ment diabòlic anomenat Hermano mayor. L’entrevista confronta els estils de Carlota Corredera i Jorge Javier Vázquez. Al final, Vázquez no pot evitar afegir una reflexió, “Me ha escandaliz­ado la mierda que ha movido toda esta historia”, que convida l’espectador a preguntar-se de quina merda en concret deu estar parlant.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain