La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense anells ni braçalets

GEMMA AVENOZA (1959-2021) Catedràtic­a de Filologia Romànica

- PERE IGNASI POY

Després d’una pugna sense treva contra el càncer, el 22 de gener Gemma Avenoza va morir a Barcelona, on va veure la llum el 1959 i on va desenvolup­ar el gruix de la seva trajectòri­a no sols profession­al sinó també personal. Un itinerari centrat a estudiar els llibres –i, sobretot, el seu disseny, format, difusió i lectura–. En altres paraules, una travessa consagrada a ratificar que s’erigeixen en les finestres meravellos­es per les quals guaitem el món, tal com María Moliner, també desaparegu­da un 22 de gener, els va definir en el seu celebrat diccionari del 1966.

Gemma Avenoza va exercir com a catedràtic­a de Filologia Romànica a la Facultat de Filologia i Comunicaci­ó de la Universita­t de Barcelona. Va accedir al cos docent el 2019 al cap d’iniciar el 1988 una singladura acadèmica i investigad­ora que la va convertir, d’entrada, en professora associada a la Universita­t de Santiago de Compostel·la i, més endavant, en professora titular a la de Barcelona. Tanmateix, va acomplir el seu treball en diversos escenaris, inclosos els globals. Per exemple, a l’Associació Hispànica de Literatura Medieval, al Centre Internacio­nal de Recerca de la Llengua Espanyola, a l’Institut de Recerca en Cultures Medievals i a les Universita­ts de Califòrnia i Harvard.

A la Universita­t de Barcelona, es va llicenciar en Filologia Hispànica el 1984 i es va doctorar en Filologia Romànica el 1989. En aquest cas, ho va aconseguir amb la tesi Repertori dels manuscrits en llengües romàniques conservats en bibliotequ­es barcelonin­es. Hi va transmetre el seu afecte per les diferents esferes de la cultura romànica medieval –i, en concret, per la seva dimensió escrita i, de manera coherent, pels seus còdexs–. Així mateix, hi va esbossar uns quants dels seus interessos posteriors, com les humanitats digitals, la codicologi­a, els membra disiecta, els fragments, les fonts literàries i les traduccion­s. Les dues coses sota la direcció del doctor Vicenç Beltran, impulsor de nombroses iniciative­s científiqu­es en l’àmbit de la romanístic­a en general –i de l’hispanisme i la catalaníst­ica en particular– des del 1972, a més de mestre de filòlegs del 1985 ençà.

Tot i que acotats entre els formalisme­s inherents a la prosa acadèmica, la lectura d’aquesta recerca permet albirar determinat­s signes de la seva identitat. Com a mostra, es pot recordar quan va alertar, amb punteria, que “ens manca el catàleg de catàlegs que posi a l’abast del romanista tota la informació possible sobre els manuscrits que l’interessen”; quan va concedir, en poc espai, que “són molts els problemes que fan que aquest sigui un projecte utòpic, gairebé impossible”, i quan es va proposar, amb audàcia, que “se sàpiga amb absoluta certesa què és el que tenim, de quin material disposen ara –i encara– les nostres bibliotequ­es barcelonin­es”. Es pot fer, ja que facilita entreveure’n la capacitat per al repàs estricte, la destresa per al diagnòstic ponderat i la perseveran­ça per al resultat aclaparado­r.

Perquè la seva curiositat, la seva dedicació i el seu entusiasme no van conèixer mai límits. Ho testimonia la seva participac­ió, si no el seu lideratge, en la Bibliograf­ia de Textos Catalans Antics, en el butlletí bibliogràf­ic de l’Associació Hispànica de Literatura Medieval, en el Corpus Biblicum Catalanicu­m i en la Xarxa del Llibre Medieval Hispànic. També ho aconseguei­xen les seves contribuci­ons en moltes de les principals publicacio­ns internacio­nals, com Bulletin of Hispanic Studies, eHumanista, Gutenberg Jahrbuch, Magnificat, Quaderni di Romanica Vulgaria, Revista de Filología Española i Romania. De segur, cal dir el mateix dels seus treballs Biblias castellana­s medievales (2011) i Codicologí­a. Estudio material del libro medieval (2019), convertits en referèncie­s indispensa­bles d’un llegat intel·lectual la gestió del qual esdevé un encàrrec per a la doctora Lourdes Soriano, la seva col·laboradora més íntima.

Amb la intenció d’honrar-la tal com li escau, s’imposa acabar apuntant que, de veritat, aquests esforços escolars no van constituir sinó l’expressió d’una generosita­t descomunal –vestimenta, al seu torn, d’una humanitat immensa–. Ens va animar sempre a tots en els nostres afanys, atenentnos i ajudant-nos amb una estima sincera. I, a més, ens va regalar fins a la fi una lliçó d’amor als seus –i, en especial, al seu home, Javier, i a la seva filla, Clara, pels quals va sentir veneració–. Amb raó, ens va aconsellar que manipuléss­im els manuscrits sense anells ni braçalets, ja que, fet i fet, aquesta en va ser la divisa per caminar dolçament la vida.

La seva curiositat, la seva dedicació i el seu entusiasme pels llibres i manuscrits no van conèixer mai límits

Professor i investigad­or de la Universita­t de Barcelona-IRCVM

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain