La Vanguardia (Català-1ª edició)

Notes fantasmals

- Borja Bagunyà

Publicar around Sant Jordi, i programar un horari intensiu de signatures, suposa l’amputació immediata del Sant Jordi que tindries sense llibre, i sense signatura, que és el que sents íntimament com a Sant Jordi. No és cap lament, sinó més aviat una explicació del formigueig que t’acompanya tot el dia: el del Sant

Jordi fantasmal, que el teu cap encara nota, al final del monyonet del dia. Primera nota fantasmal: la persona que s’ha apuntat a la signatura de primera hora del matí (la pandèmia ha fet proliferar llistes per tot arreu), tot i que estirem l’estona fins l’últim minut, no apareix. Pessigolla primera, que rebrota més tard, a l’Obaga, després d’una caminada contractur­adora de bessons, carrer Girona amunt, amb l’excompany de carrera amputada (medicina), que et recorda el Borja alternatiu que durant un temps vas creure que eres, convençut d’un futur com a psiquiatra –Borja amb bata blanca, que es remou, translúcid, sota la camisa–. El noto baixant cap al CCCB, on apareix un exdegà de la facultat on treballo, i que em saluda fent picar el seu puny amb el meu, i em fa signar un llibre que explica perquè, amb aquesta salutació espantosam­ent casual, acaba alguna cosa d’una certa universita­t, i potser en comença una altra de futura. Optimisme santjordie­sc, potser, que sembla que ha llençat tothom al carrer i ha encès el cel amb un solàs erosiu. Al dinar, una idea amputada: la de fer-nos fer un capgròs d’en Monzó per presentar el primer Carn de cap (que li reescrivia quinze vegades un mateix conte) i que vam dir d’anar-nos posant cada cop que un dels quinze autors hagués de presentar l’obra. En realitat, portem tots un any-gairebé-i-mig fantasmal, cancel·lat, suspès, la manifestac­ió del qual no és una simple nostàlgia, sinó aquest dolor residual d’un temps que el cervell no és capaç d’oblidar del tot. O potser no, potser la pessigolla és la manera que té el futur de tornar a obrirse, i sóc jo que pessimiste­ja.

En la penúltima hora, en la penúltima signatura, apareix la Salut, la dona absent del matí: diu que s’ha passat el dia arribant a les parades just en el moment en què acabàvem de marxar-ne.

Al dinar, una idea amputada: la de fer-nos fer un capgròs d’en Monzó per presentar el primer ‘Carn de cap’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain