La Vanguardia (Català-1ª edició)

Això són figues d’un altre paner

Rafael Nadal s’afina contra Cameron Norrie per arribar a la semifinal a l’RCTB

- SERGIO HEREDIA

Per fi surt el sol a Barcelona, un sol de primavera, i el britànic Cameron Norrie (25 anys, actualment 58è del món) s’ho passa fatal. És evident que la llum el molesta.

Cameron Norrie llança la pilota a l’aire, prepara el servei una vegada i una altra, i una vegada i una altra n’interromp l’execució, frena la bola en la caiguda i es deté, enlluernat.

Està visiblemen­t incòmode. A l’altra banda de la pista, la mateixa que porta el seu nom, Rafael Nadal està gaudint.

Aquest és el seu escenari, aquest és el sol de Barcelona, aquest és el seu club, aquest és el seu públic i aquesta és la seva especialit­at, la terra batuda. Arribat a aquest punt del torneig, els quarts de final, està rodat. I, a més, aquesta vegada les coses li estan anant bé.

Nadal s’ha adjudicat el primer set en tot just 40 minuts (6-1) i navega amb vent a favor, llest per impulsar-se a les semifinals del Trofeu Godó, aquest títol que ha aixecat onze vegades, moltes més que ningú mai.

El que passa és que li toca rematar,

A diferència dels seus conflictes davant Ivaixka i Nishikori, Nadal ha trobat la velocitat de creuer

i aquest tema és important, sobretot si ho posem en perspectiv­a.

Quin ensurt s’havia endut el dia abans davant Kei Nishikori: Nadal li havia encolomat un set en blanc a la primera mànega (6-0), però després s’havia desconfigu­rat i havia facultat el japonès, campió el 2014 i 2015, que havia tornat a la vida, per apuntar-se el segon set i portar el balear al límit.

–Al segon set el tennis de Nishikori havia guanyat en qualitat. Era evident que havia de fer alguna cosa, ser més agressiu i canviar la dinàmica de la pilota. Partits com aquest em permeten continuar millorant: això ho fan les hores a la pista –diria el balear després de superar el japonès.

Assumida la lliçó de la vigília davant Nishikori, el Nadal d’ahir ja era el corró d’altres temps, el corró que hem vist sovint, des del 2005 fins avui, un mur al fons de la pista amb uns drives que, de tan liftats, es retorcen i es tornen pesades bombes que descentren el rival, incapaç de col·locar-se.

–Cada dia és un dia nou, i avui [per ahir] he estat capaç de guanyar un altre partit i accedir a semifinals –deia ahir–. És una bona notícia: no ho havia aconseguit en tot el 2021 (ha estat finalista de quarts a l’Open d’Austràlia i a Montecarlo). Ja he dit que vinc d’una fase de no competir gaire, i això estic fent: lluitar en els moments difícils, i soc aquí. He guanyat un partit més còmode que els anteriors, malgrat que he perdut una mica d’intensitat al segon set.

Malgrat aquesta pèrdua d’intensitat, ahir Nadal no dubtava mai.

Ni tan sols dubtaria després del vuitè joc, quan havia cedit el servei per permetre que Norrie igualés el marcador: 4-4.

La seva resposta havia estat immediata: el balear elevava el joc un altre esglaó i recuperava la iniciativa trencant el servei de Norrie

i despatxant definitiva­ment el compromís.

Ja no li calien més hores a la pista, o això podria pensar qualsevol.

En realitat, un cop ventilat el partit, Nadal decidiria continuars­e entrenant, pilotejant a la pista 12, ajustant més detalls; potser no n’havia tingut prou.

–Necessitav­a deixar anar una mica el cos –es justificav­a després el balear–. No és la primera ni la cinquena vegada que ho faig. El partit havia estat més curt del normal (1h34m) i estic en el procés diari per trobar el nivell que necessito. Necessitav­a apuntalar algunes coses (dretes i revessos), les coses que em puguin ajudar a estar una miqueta millor demà [per dissabte] i també a mitjà termini.

En semifinals, avui, s’enfrontarà a Pablo Carreño, que havia necessitat 2h33m i que havia estat capaç de remuntar un 2-5 al tercer set per superar Diego Schwartzma­n.

Pablo Carreño va ser capaç de remuntar un 2-5 en contra al tercer set per superar Schwartzma­n

Ilia Ivaixka (BLR) Tallon Griekspoor (NED)

Kei Nishikori (JPN) Guido Pella (ARG)

R. Nadal (1)

I. Ivaixka 6-3, 6-2

K. Nishikori 4-6, 7-6(4), 6-2

K. Nishikori 7-6(5), 4-6, 6-1

 ?? JOSEP LAGO / AFP ?? Rafael Nadal celebrant la victòria sobre Cameron Norrie ahir a l’RCTB
JOSEP LAGO / AFP Rafael Nadal celebrant la victòria sobre Cameron Norrie ahir a l’RCTB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain