La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Eurocopa passa per Sevilla

La UEFA trasllada els partits d’Espanya, que s’havien de jugar a Bilbao

- FUTBOL CANVIS A LES SEUS DE LA FASE FINAL XAVIER G. LUQUE

Nou canvi a l’Eurocopa 2020, al seu dia traslladad­a als mesos de juny i juliol i ara modificada en dues de les seus. El complicat engranatge d’una competició distribuïd­a originalme­nt en tretze ciutats (Roma, Londres, Amsterdam, Bakú, Bucarest, Budapest, Sant Petersburg, Copenhague­n, Glasgow, Munic, Brussel·les, Dublín i Bilbao) s’ha vist seriosamen­t amenaçat per les restriccio­ns de la pandèmia.

El projecte paneuropeu, ideat sota la presidènci­a anterior de Michel Platini, ja va perdre molt aviat Brussel·les, després que es frenés la construcci­ó d’un nou estadi, i ara són les seus de Dublín i Bilbao les que queden eliminades per no oferir garanties de presència, encara que sigui limitada, de públic als partits, un espectacle de buit popular que la UEFA vol impedir tant sí com no.

Els quatre partits programats per a Bilbao passen a La Cartuja de Sevilla, que acollirà els tres compromiso­s d’Espanya de la primera fase (contra Suècia, Polònia i Eslovàquia), a més d’un xoc de vuitens de final.

Al seu torn, els quatre matxs previstos en el seu moment a Dublín es traslladen a les seus, ja existents, de Sant Petersburg (tres partits de la primera fase) i Londres (un de vuitens). A més a més, la capital anglesa acull dues semifinals i la final, sempre a l’estadi de Wembley.

Aquest canvi de Bilbao a Sevilla ha estat rebut amb alegria per la Federació Espanyola de Futbol, que temia perdre la seva part del pastís de l’Eurocopa, i l’ha valorat com “un èxit de valor incalculab­le”.

Bilbao ha estat eliminada per les condicions sanitàries, “massa dràstiques” per la UEFA. Sobre aquesta qüestió, el portaveu del Govern Basc, Bingen Zupiria, ha acusat la UEFA i la Federació Espanyola de voler “fer xantatge a Bilbao, Bizkaia i Euskadi”. “Voler imposar una presència de públic, al marge de la situació sanitària, és un xantatge”, ha asseverat.

No s’acaben aquí les complicaci­ons d’aquesta Eurocopa asimètrica,

Munic es manté, però el seu alcalde encara no garanteix la presència de públic que exigeix la UEFA

perquè Munic, que continua endavant, tampoc no sembla disposada de manera unànime a doblegar-se a les exigències de la UEFA. Ahir mateix Dieter Reiter, alcalde muniquès, recordava que “ni Munic ni la regió bavaresa han garantit mai la presència d’espectador­s a l’Eurocopa”, mentre que la UEFA assegura que hi haurà com a mínim 14.500 espectador­s per partit.

La ferma determinac­ió de la UEFA de no permetre partits de l’Eurocopa a porta tancada contrasta amb l’actitud adoptada pels organitzad­ors dels Jocs Olímpics de Tòquio, que també es van anul·lar el 2020 i estan programats per a l’estiu, del 23 de juliol al 8 d’agost.

El Comitè Olímpic Internacio­nal i Tòquio no prendran la determinac­ió final sobre les limitacion­s concretes de públic a cada escenari fins al mes de juny, però ja han avançat que no permetran la presència d’aficionats procedents de l’estranger.

 ?? MICHAELA REHLE / REUTERS ?? L’Eurocopa 2020, ajornada per la covid, està programada per als dies de l’11 de juny a l’11 de juliol
MICHAELA REHLE / REUTERS L’Eurocopa 2020, ajornada per la covid, està programada per als dies de l’11 de juny a l’11 de juliol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain