La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gairebé sis de cada 10 sucursals bancàries s’esfumen en una dècada

Els alts costos, la competènci­a i els hàbits digitals condemnen el model espanyol

- EDUARDO MAGALLÓN

Amb els 2.000 tancaments d’oficines anunciats aquesta mateixa setmana per CaixaBank i el BBVA, en poc més d’una dècada hauran desaparegu­t a Espanya gairebé sis de cada deu sucursals que hi havia el 2008. La pèrdua de capacitat instal·lada de la banca (més de 25.000 sucursals comptant els últims anuncis) sembla que no té final.

“No hi ha límit. La tendència a tancar continuarà”, segons Antonio Pedraza, president de la Comissió Financera del Consell General d’Economiste­s, que fa anys que analitza el procés. “Les fintech i les grans tecnològiq­ues com Amazon acabaran oferint els mateixos serveis que la banca i sense els costos d’estructura de la banca tradiciona­l. Per això es veuran forçats a continuar tancant”, afegeix.

Avui dia qualsevol client pot operar i tancar operacions complexes com la firma d’una hipoteca sense trepitjar una oficina bancària. “És el client qui provoca que siguin menys necessàrie­s les oficines perquè ja no va a la seva sucursal. És un procés que s’ha accelerat amb la pandèmia”, replica Leandro Mazón, soci de l’àrea de consultori­a d’EY especialit­zat en banca. Segons la seva opinió, les big tech com Amazon es quedaran en la gestió de pagaments o targetes perquè és una manera de tancar el cercle que inicien amb les vendes. En el cas de les fintech (start-ups de serveis financers), sí que és possible que entrin en moltes més àrees de negoci de la banca, precisa.

Una de les dades que utilitzen les entitats per justificar els tancaments és que Espanya continua tenint una capil·laritat de xarxa més espessa que altres mercats europeus. El 2019 als països de l’eurozona hi havia 3,8 oficines bancàries per cada 10.000 habitants, mentre que a

Espanya eren 5,1. Aquell mateix any cada oficina gestionava 10,28 milions als països de l’eurozona, mentre que a Espanya eren 4,92 milions.

Ricard Ruiz, secretari general de CC.OO. en CaixaBank, crida l’atenció sobre el fet que encara que Espanya té més oficines que Europa de mitjana, els treballado­rs de banca són menys. Segons les dades que fa anar el sindicat, a Europa hi ha 54,2 treballado­rs de banca per cada 10.000 habitants davant els 37 d’Espanya.

De fet, quan es tanca una oficina en realitat el que es fa és integrar-la en una altra. Es fusionen. Algunes entitats com la pròpia CaixaBank i també el BBVA es

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain