La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya proposa de fixar objectius socials a la UE

Iniciativa conjunta amb Bèlgica per a la cimera de Porto

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Espanya juga a la geometria variable a Europa, buscant aliats a la carta en funció del tema que s’abordi. Va passar el mes passat amb la contribuci­ó conjunta que va firmar amb Holanda, per potenciar una autonomia estratègic­a més àmplia, i passa ara amb el document que ha firmat amb Bèlgica de cara a la pròxima cimera social de Porto, convocada per potenciar el denominat pilar social de la Unió Europea.

Amb Holanda, malgrat les posicions descaradam­ent antagòniqu­es respecte al pla de recuperaci­ó i a la condiciona­litat dels ajuts, Espanya va trobar un camí de consens per impulsar la transforma­ció verda i digital que vol enfocar la UE en el futur a través de la Conferènci­a sobre el futur d’Europa.

Amb Bèlgica, el terreny d’enteniment ha estat el de reforçar l’aspecte social de la Unió Europa. Tots dos països plantegen crear uns indicadors socials i laborals que serveixin per supervisar els avenços que es vagin produint als diferents països en ocupació, educació, protecció social i drets socials. Un mecanisme que s’inspira en el Pacte d’Estabilita­t que s’aplica a la política fiscal, però aquesta vegada enfocat al terreny social i laboral. Es tracta per tant d’establir uns objectius en aquestes àrees, quantifica­r-los i verificar-ne el compliment. Un mètode molt comunitari.

És una proposta firmada pels primers ministres Pedro Sánchez i Alexander De Croo que ja s’ha enviat als presidents de la Comissió, el Consell i a la presidènci­a portuguesa. És el que en argot comunitari es denomina un non paper.

“Cal incloure objectius quantitati­us en la qualitat del lloc de treball, bretxa salarial de gènere, falta d’habitatge, abandoname­nt escolar i serveis socials, en particular per

MECANISME D’ALERTA Inclou un instrument per avisar dels incomplime­nts

GEOMETRIA VARIABLE Espanya va pactar amb Holanda la reforma de la UE i amb Bèlgica el pilar social

a la cura dels nens i la gent gran”, diu el document al qual ha tingut accés La Vanguardia. També s’indica que aquest renovat marcador social ha de disposar d’un mecanisme d’alerta que permeti detectar les desviacion­s dels objectius establerts i actuar en conseqüènc­ia.

És una iniciativa per potenciar el pilar social de la Unió

Europea, que Espanya i Bèlgica conceben com un instrument per equilibrar les polítiques econòmica i del mercat únic amb un creixement social i sostenible, que ha d’incloure també aspectes com la igualtat de gènere i la lluita contra la discrimina­ció.

Un altre aspecte que plantegen és establir les bases per a un sistema europeu d’atur que ajudi l’estabilitz­ació econòmica i la solidarita­t. Per això, plantegen utilitzar com a experiènci­a i model el SURE, el programa per facilitar crèdits que financin els ERTO que la Unió Europea ha activat amb gran acceptació durant la crisi de la covid. Són 100.000 milions d’euros en préstecs per donar suport a les suspension­s temporals d’ocupació que han permès evitar la pèrdua de molts llocs de treball en espera d’una recuperaci­ó de l’economia.

El document és una proposta hispanobel­ga per a la cimera de Porto, que organitza la presidènci­a portuguesa el 7 de maig, centrada en el pilar social de la UE. Una estratègia fixada el 2017 a Göteborg, que estableix 20 principis claus per al que anomena una Europa social més forta.

Són principis que inclouen la igualtat d’oportunita­ts, l’accés al mercat de treball, condicions de feina justes i protecció social. Un terreny en el qual la presidènci­a portuguesa semestral de la UE també té gran interès a avançar.

 ?? BORJA PUIG DE LA BELLACASA / EFE ?? El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez
BORJA PUIG DE LA BELLACASA / EFE El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain