La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els centres comercials perden un de cada quatre restaurant­s

Els hostelers, que reobren dilluns, ultimen accions legals pel tancament

- MAITE GUTIÉRREZ

Els restaurant­s dels centres comercials de Catalunya reobren dilluns després de gairebé sis mesos de tancament per les restriccio­ns de la pandèmia. Una tornada a l’activitat “agredolça”, tal com exposa Jordi Pasqual, copropieta­ri de la cadena Udon, amb onze establimen­ts en aquests recintes. L’aturada obligatòri­a ha deixat una profunda ferida en aquests negocis, que donen feina a més de 12.000 persones només a Catalunya. Els propietari­s, el 98% d’ells autònoms amb negoci propi o franquícia, han hagut de continuar pagant almenys la meitat del cost del lloguer dels locals, les despeses fixes i una part de les cotitzacio­ns dels empleats durant aquest període sense gairebé ingressos. “Malgrat no poder treballar, hem aguantat una despesa mitjana de més de 14.000 euros al mes”, resumeix Lluïsa Muñoz, portaveu dels restaurado­rs de l’Associació Catalana de Comerciant­s de Centres Comercials. Els ajuts directes, afegeix, han estat “mínims” i la majoria d’hotelers encara no els ha rebut. “Toquem a uns 15.000 euros pels sis mesos, la qual cosa amb prou feines dona per cobrir una petita porció dels costos”, resumeix.

Aquesta situació ha portat una gran part de negocis a la insolvènci­a. Un de cada quatre bars o restaurant­s dels centres comercials no ha resistit l’aturada i ja han tancat definitiva­ment o es preparen per fer-ho en les properes setmanes, lamenten des de l’Associació de Comerciant­s. “Les administra­cions públiques han arruïnat molts negocis i moltes famílies”, continua Muñoz. El glop més dur, continua, ha estat veure companys “anant a buscar menjar a oenagés o al banc dels aliments, perquè una família no pot viure amb els 800 euros al mes de l’ERTO durant mig any”.

El tancament s’ha viscut com un xoc i amb un gran enuig. “Ens han discrimina­t, i ara, obrint només fins a les 17 hores, no podrem recuperar les pèrdues i els diners invertits per aguantar el tancament, ens hem endeutat amb préstecs ICO... dilluns tornem però això no acaba aquí, queda molt per recuperar-nos”, afirma Pasqual.

Ara, el mal econòmic del tancament va camí d’arribar als tribunals. Els hotelers dels centres comercials estudien accions legals contra les administra­cions per “discrimina­ció” i per ser compensats “per danys i perjudicis”, explica Lluïsa Muñoz. Tenen l’assessoram­ent legal del Gremi de Restauraci­ó i la setmana que ve han agendat diverses reunions per posar en marxa l’estratègia legal. “És l’últim recurs, serà llarg i difícil, però no ens podem quedar de braços plegats davant l’impacte que ens ha provocat” el tancament imposat pel Govern de la Generalita­t, insisteixe­n des de l’Associació de Comerciant­s, molt molestos amb els departamen­ts de Salut i de Treball. La tasca de la Conselleri­a d’Empresa, en canvi, ha estat valorada pels hotelers.

Queda per veure la reacció dels clients. La restauraci­ó continua molt per sota de les xifres prepandèmi­a i la recuperaci­ó es preveu lenta, indica l’últim informe d’Aecoc Shoppervie­w sobre el transvasam­ent de consum d’alimentaci­ó de fora a dins de les llars. Segons les dades de l’enquesta, la pandèmia ha afectat tant la despesa com la freqüència de consum en bars i restaurant­s: el 72% dels ciutadans destina ara menys recursos a la restauraci­ó que abans de la pandèmia.

El 29% visita aquests establimen­ts almenys una vegada a la setmana, un percentatg­e 36 punts per sota del que es registrava abans de la crisi sanitària. El consum a la llar, en canvi, continua augmentant.

La despesa mitjana per local ha superat els 14.000 euros al mes malgrat estar tancats; els ajuts no han arribat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain