La Vanguardia (Català-1ª edició)

El TC admet a tràmit el recurs de la Generalita­t sobre l’IMV

- CARLOTA GUINDAL

El Tribunal Constituci­onal va admetre ahir a tràmit un recurs d’inconstitu­cionalitat presentat per la Generalita­t contra el reial decret que va aprovar l’ingrés mínim vital (IMV). El Govern català considera que s’han vulnerat les seves competènci­es en matèria de Seguretat Social i assistènci­a social. Segons el Govern, l’Estatut regula la competènci­a “exclusiva” de la Generalita­t en matèria de serveis socials.

Entre les atribucion­s hi ha la regulació i l’ordenació de l’activitat dels serveis socials, les prestacion­s tècniques i les prestacion­s econòmique­s amb finalitat assistenci­al o complement­àries d’altres sistemes de previsió pública, per la qual cosa amb el reial decret s’estarien envaint les seves competènci­es. També considera que Catalunya té la competènci­a exclusiva en l’àmbit de les prestacion­s socials, per la qual cosa entenen que l’IMV s’ha de coordinar amb el sistema de protecció social de Catalunya i amb la renda garantida de ciutadania.

El Congrés dels diputats va aprovar el 29 de maig del 2020 sense cap vot en contra (297 vots a favor, 52 abstencion­s) el decret de l’ingrés mínim vital, que garanteix ingressos a les famílies vulnerable­s des de 462 euros a 1.015 euros mensuals. L’Executiu calcula que la mesura beneficiar­à 850.000 llars en les quals viuen més de 2,3 milions de persones.

L’ingrés mínim vital és una prestació dirigida a prevenir el risc de pobresa i exclusió social de les persones que viuen soles o estan integrades en una unitat de convivènci­a i no tenen recursos econòmics per cobrir les necessitat­s bàsiques.

La portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, ja va explicar quan va anunciar el recurs davant el Tribunal Constituci­onal que Catalunya té la competènci­a exclusiva en l’àmbit de les prestacion­s socials, per la qual cosa l’IMV s’ha de coordinar amb el sistema de protecció social de Catalunya i amb la renda garantida de ciutadania.

“Amb el decret llei, el Govern central altera el marc d’acció de la xarxa de serveis socials de Catalunya al modificar en part l’estructura amb què s’apliquen les polítiques d’inclusió social i els consensos que en aquesta qüestió s’han gestat a Catalunya”, va dir el mes de febrer passat després d’anunciar el recurs d’inconstitu­cionalitat. Budó va acusar el Govern espanyol de fer “un pas en fals a l’ignorar que l’Estatut estableix que el Govern reconeix i gestiona en exclusiva les pensions no contributi­ves”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain