La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden apujarà impostos a les rendes més altes per combatre la pobresa

Els EUA doblaran la càrrega fiscal sobre els guanys de capital, fins al 39,6%

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La lluita contra la desigualta­t social a Estat Units té un preu i algú l’ha de pagar.

Així ho entén Joe Biden. El president dels Estats Units planteja un nou pla fiscal per als rics amb què gairebé es dobla la taxa impositiva sobre els guanys de capital, fins al 39,6%, per als que ingressen un milió o més de dòlars anuals.

El llistó es troba ara en el 20%. Si a això s’afegeix que aquestes rendes continuara­n subjectes a una càrrega addicional del 3,8% (llei d’assistènci­a sanitària), el nou sostre impositiu federal s’enfilaria al 43,4% per als guanys de capital, un dels elements que més afecten els afortunats nord-americans, en especial els inversors que omplen les seves arques amb el boom de Wall Street.

Biden també planteja un increment de les taxes sobre les rendes marginals màximes, des del 37% en què les va deixar el president Trump amb la seva retallada del 2017, fins al 39,6%.

Són part dels mecanismes financers que revelarà oficialmen­t en el seu discurs de dimecres vinent a les dues cambres, en el seu balanç dels cent primers dies de la seva Administra­ció. La seva proposta, en línia amb el que va explicar al llarg de la seva campanya electoral, forma part del denominat Pla de les Famílies NordAmeric­anes.

Allà s’hi inclouen 1,5 bilions de dòlars en noves despeses i crèdits fiscals per combatre la pobresa, reduir el cost de la cura infantil per famílies, fer gratuït el cost del sistema preescolar i de les universita­ts i establir un programa nacional de baixes laborals per malaltia o maternitat.

Aquesta qüestió es va revelar dijous i va propiciar que els inversors s’enervessin i posessin el crit al cel. La borsa novaiorque­sa va registrar aquella jornada la pitjor caiguda en una mica més d’un mes, amb una contracció del 0,9%.

La Casa Blanca va recordar que aquesta modificaci­ó tindrà una repercussi­ó important, pel què suposa de recaptació de fons, però molt limitada pel que fa al nombre d’afectats. Només un 0,32% dels contribuen­ts dels Estats Units van informar d’ingressos bruts ajustats de més d’un milió de dòlars i guanys o pèrdues de capital en les seves devolucion­s, segons dades del 2018 de l’Internal Revenue Service, l’IRS o Hisenda dels EUA. Ron Klain, cap de gabinet de Biden, va emfatitzar ahir en

Nervis a la borsa davant el pla, que persegueix ingressar 1,5 bilions de dòlars per a les famílies vulnerable­s

un tuit que el canvi de tipus impositius “afecta menys de l’1% dels nord-americans, de fet menys de la meitat”.

La situació es va calmar aparentmen­t ahir. El Dow Jones es va disparar a l’alça davant la constataci­ó que això va per llarg per la forta oposició dels republican­s. S’augura confrontac­ió entre els dos partits en les cambres legislativ­es.

L’increment del preu de les accions i de les propietats immobiliàr­ies no ha fet més que reforçar la determinac­ió del Govern en aquesta direcció.

“Si tot el que hi ha és una caiguda d’un 1% en el preu de les accions per l’increment dels impostos als guanys de capitals, llavors això no és un gran problema”, va assenyalar Paul Krugman, premi Nobel d’Economia, a Bloomberg TV.

“Biden té una agenda ambiciosa i, per ajudar a pagar-la, alguns augments d’impostos significat­ius han de ser part d’aquesta història”, va recalcar.

Durant la campanya, Biden va insistir a igualar els guanys de capital –obtinguts per la venda d’un actiu, com accions o un iot– i els impostos sobre la rendes per als rics. Segons el seu argument, és totalment injust que molts d’aquests paguin menys al fisc, guanyant fortunes amb les seves inversions, que els assalariat­s de classe mitjana. Entre els seus objectius figura, a més, que aportin més els que ingressen més de 400.000 dòlars a l’any.

El pla Biden, tret de modificaci­ons, inclou estendre fins al 2025 els crèdits fiscals per als pares, bàsicament pagaments mensuals per a moltes famílies, que el president va firmar com a llei el mes passat amb els estímuls.

Els demòcrates al Capitoli persegueix­en

El president planteja també un augment de més de dos punts dels impostos que paguen els més rics

que aquests crèdits siguin permanents. Les anàlisis indiquen que aquests crèdits podrien tallar de manera dràstica els percentatg­es de pobresa aquest 2021.

Una altra font d’ingressos seria incrementa­r els impostos sobre els béns que els rics reben per herència.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain