La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cervell de l’estafa turca en criptodivi­ses fuig del país

- ISTAMBUL

Turquia ha traslladat una ordre internacio­nal de crida i cerca a la Interpol contra Fatih Faruk Ozer, fundador de la plataforma de negociació de criptodivi­ses Thodex, que s’hauria escapat del país després d’una presumpta estafa de 1.700 milions d’euros que afecta 391.00 clients. Segons la Policia d’Istanbul, ha fugit a Albània.

L’empresari va reconèixer en la plataforma, avui inactiva, que ha sortit del país però afirma que les acusacions de frau “són infundades” i assegura que el tancament és “temporal” per la necessitat de fer tasques de mantenimen­t i comprovar la causa de recents “fluctuacio­ns anormals” en els comptes, just quan negociava l’entrada d’inversors.

“Centenars de milers d’usuaris no poden accedir a les seves carteres. La situació s’agreujarà si no es pren cap mesura”, va afirmar a AFP Oguz Evren, advocat defensor dels usuaris.

L’ordre arriba després que la policia fes una operació a vuit províncies en el marc de la investigac­ió del presumpte frau, que s’ha saldat amb més de 60 detinguts i la confiscaci­ó de documents.

Les autoritats borsàries investigue­n el fundador per “frau agreujat i organitzac­ió criminal”. “Les acusacions no tenen fonament”, va insistir l’empresari turc, que va afegir que la companyia havia remès els seus comptes a les autoritats supervisor­es. També va assegurar que preveu tornar en uns dies “després de reunir-se amb inversors estrangers”.

Els turcs s’han llançat a invertir en criptomone­des per intentar que la depreciaci­ó de la moneda local no se’ls mengi els estalvis. Però el país prohibirà a partir del 30 d’abril fer qualsevol pagament “de manera directa o indirecta” amb criptomone­des, després que el Banc Central de Turquia determinés que represente­n “riscos significat­ius”.

 ?? EVAN VUCCI / AP ?? El president dels Estats Units, Joe Biden, ahir a la cimera del clima
EVAN VUCCI / AP El president dels Estats Units, Joe Biden, ahir a la cimera del clima

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain