La Vanguardia (Català-1ª edició)

El president de Telefónica demana un nou contracte social digital

Álvarez-Pallete és reelegit amb el suport del 84,6% dels accioniste­s

- PILAR BLÁZQUEZ

José María Álvarez-Pallete va assegurar ahir que “és hora de definir un nou contracte social que fixi les regles i els drets en l’espai digital”. El president de Telefónica va advertir que la revolució tecnològic­a ha creat “un nou factor de producció que són les dades”, i va instar els ciutadans a prendre consciènci­a d’aquesta realitat. “Les nostres dades són part de la nostra dignitat; no poden ser expropiade­s sense el nostre consentime­nt conscient i explícit. Tenim dret a saber el que valen i decidir sobiraname­nt si volem que s’utilitzin o no i qui es beneficia del seu valor”, va assegurar durant la seva intervenci­ó davant la junta d’accioniste­s de la companyia, que el va reelegir com a president amb el suport del 84,6% dels vots, superant el 80,2% del suport que hi havia va rebre en el 2017, quan el van confirmar en el càrrec.

Els accioniste­s també van confirmar la resta de punts de l’ordre del dia, inclosa la retribució a l’accionista mitjançant scrip dividend. Tot això en un esdevenime­nt en el qual Telefónica va presentar en societat una nova imatge corporativ­a que substituei­x la vigent des del 1998 i en la qual domina una T, amb elements que recorden grafies històrique­s. Una actualitza­ció, que, segons va explicar Álvarez Pallete, “assumeix l’ahir i projecta el demà”.

Un demà dominat per les noves tecnologie­s en el qual contracte social digital que reclama es fa més urgent després de l’efecte propulsió que ha tingut la pandèmia. “Cada mes de confinamen­t ens va fer avançar un any en digitalitz­ació. El món ja ha canviat. La tecnologia ja és aquí”, va sentenciar el president de Telefónica en un discurs en el qual va prodigar optimisme i va exhibir els èxits aconseguit­s durant el lustre del seu mandat.

“Telefónica no és immune, però sí resistent. Patim, sí, però reaccionem i vam saber gestionar la situació. No ens resignem; al contrari, redoblem l’esforç”, va assegurar amb referència a l’impacte de la pandèmia en un any, el 2020, que va qualificar com a “excepciona­lment dur”. Encara que Telefónica el va tancar amb un benefici net de gairebé 1.600 milions, un 40% superior al del 2019 i en el qual va firmar diverses operacions estratègiq­ues històrique­s, com la venda de Telxius o la fusió de la seva filial britànica O2 amb Virgin.

Operacions, entre d’altres, que han permès que Álvarez Pallete pogués ahir plantar cara davant els seus accioniste­s d’un dels seus èxits més importants, rebaixar el deute fins a 17.000 milions d’euros per sota del nivell que tenia el 2016, quan va assumir el càrrec.

També es va referir al futur d’Espanya. “Aquesta és la primera revolució tecnològic­a que troba el nostre país no només preparat, sinó en avantguard­a”, va assegurar mentre feia una crida a aprofitar el moment. “És una oportunita­t d’or perquè Espanya lideri la quarta revolució industrial. Europa ens està oferint una oportunita­t històrica perquè el nostre país afronti una transforma­ció fonamental. Està a les nostres mans impulsar una Espanya digital”, va subratllar.

Segons la seva opinió, malgrat la idea generalitz­ada que la digitalitz­ació destrueix llocs de treball, és “sinònim de creixement i ocupació de qualitat, de sostenibil­itat i inclusió”. Álvarez Pallete va apuntar que el seu potencial permetria augmentar el PIB entre 1,5 i 2,5 punts percentual­s anuals fins al 2025 i incrementa­r la productivi­tat de les pimes entre un 15% i un 25%.

La companyia presenta un canvi d’imatge corporativ­a que “assumeix l’ahir i projecta el demà”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain