La Vanguardia (Català-1ª edició)

Farmàcia a la residència

Farmadosis compra Athephara i creix com a proveïdor sanitari

- ROSA SALVADOR

La pandèmia ha donat un fort impuls a tot el sector salut” reconeix Asier Zubillaga, director general de Farmadosis, quan explica que la firma va multiplica­r per quatre la facturació l’any passat, de 6 a 23 milions d’euros.

Farmadosis, un companyia fundada per Zubillaga i l’enginyer barceloní Francisco García Muñoz, s’havia especialit­zat en el disseny de màquines que automatitz­en la dispensaci­ó farmacèuti­ca personalit­zada, en bossetes de preses diàries, que requereixe­n especialme­nt persones grans o polimedica­des. El 2019, tot i això, va crear una divisió de salut, “per subministr­ar altres productes a les farmàcies i hospitals que ja teníem com a clients”. I amb l’esclat de la pandèmia, la xarxa de contactes internacio­nals li va permetre subministr­ar guants, màscares i altre material sanitari que altres proveïdors ja no aconseguie­n.

La firma, a més, ha potenciat el seu negoci tradiciona­l entrant en les residèncie­s. Així, en 2020 Farmadosis ha pres el control d’Athephara, una empresa madrilenya que gestiona l’atenció farmacèuti­ca en residèncie­s i centres socioa sanitaris. “Enviem farmacèuti­cs a supervisar la medicació dels residents, per assegurar-nos que no hi hagi interaccio­ns, un problema freqüent en persones tractades per diverses malalties”, explica. I Farmadosis subministr­a les màquines que preparen les bossetes personalit­zades amb les medecines diàries que ha de prendre cada pacient.

D’aquesta manera, Athephara supervisa l’atenció farmacèuti­ca de 30.000 residents de centres a tot

Espanya, als quals s’incorporar­an uns altres 15.000 enguany, perquè la firma ha guanyat el concurs del sistema de salut del País Basc per subministr­ar la farmàcia a 150 centres de la comunitat. “La sanitat pública s’estalvia el marge de la farmàcia comunitàri­a però, sobretot, s’assegura que tots els centres ofereixen un servei farmacèuti­c d’alta qualitat”, explica Zubillaga. L’automatitz­ació redueix els errors en el subministr­ament de medecines menys de l’1 per mil, quan diversos estudis xifren en el 12% els de la manipulaci­ó humana.

Farmadosis dissenya el software informàtic de les màquines dispensado­res, que li fabriquen a mida altres empreses, i el 2020 ha arribat a acords perquè ho facin empreses com la japonesa Panasonic o la xinesa Laoken.

La companyia, amb seu a Palma i central logística a Terrassa, ha obert un nou magatzem tecnològic i un altre de material sanitari a Madrid. I ha augmentat la xarxa de distribuci­ó internacio­nal, que cobreix ja 30 països. “Operem amb distribuïd­ors locals, però el 2020 vam decidir fer un pas més i obrir oficina pròpia a Costa Rica, per créixer a Mèxic i l’Amèrica Central, i una altra a França ”.

Farmadosis vol continuar creixent comprant empreses. “Busquem comprar empreses de pròtesis quirúrgiqu­es –va explicar Zubillaga–. Ja que tenim clients contents amb el servei i la qualitat que els donem, volem poder vendre’ls més productes”.

Per això la companyia, ara 100% propietat de Zubillaga, prepara una ampliació de capital d’uns 10 milions d’euros. “Estem parlant amb diversos fons i esperem poder tenir-la tancada al setembre”, assenyala.

ATRYS HEALTH

La firma va multiplica­r per quatre les vendes el 2020 subministr­ant material sanitari a farmàcies i hospitals

 ?? LV ?? Asier Zubillaga, director general de Farmadosis
LV Asier Zubillaga, director general de Farmadosis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain