La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Guariria les veus de Miguel Bosé i Fernando Simón en vuit mesos”

-

Què diuen de la seva veu? “La soprano de les emocions”, m’han anomenat alguns crítics. Per què? Afloren emocions en la meva veu al cantar. Soc més d’explicar que de cantar.

Què canta?

Els recitatius que engendrari­en l’òpera,: la retòrica de l’anomenada “època dels afectes”, de principis del segle XVIII.

Quan va començar a cantar?

Amb set anys, la directora de la escolania va dir “això fins la Raquel ho pot cantar”.

Què era?

Una nadala, Viva Jesús, mi amor. La vaig cantar. Sentia les mirades de tothom, i fins avui.

Qui la va formar?

Vaig admirar Cecilia Bartolí, i als 19 anys, becada a Londes, em va educar Emma Kirby, que és dama de l’Imperi Britànic, Déu n’hi do!

I va tornar Espanya feta una soprano. Vaig acabar cantant a tot el món fins que un senyor, a l’Escorial, es va saltar un stop.

Un stop?

Se’m precipitav­a des d’una travessia a l’esquerra. Per evitar la imminent col·lisió, jo vaig frenar violentame­nt el meu automòbil.

Per què m’explica això?

Al cap de sis mesos, no em sortia la nota re.

A causa d’aquella frenada? Otorrinola­ringòlegs i foniatres em van enviar al psicòleg. I va dictaminar: “Estàs obsessiona­da amb la nota re”. Boja, em deia.

Quin profession­al més lamentable.

Una professora de cant, feliçment, va descobrir que el meu os hioide s’havia torçat, i que la meva laringe s’havia desplaçat.

Això que diu sona terrorífic.

Resultat de la fuetada cervical, de la frenada.

Tenia remei?

Mitjançant subtilíssi­ma osteopatia es van recol·locar hioides i laringe, en cinc mesos. Però no vaig recuperar la capacitat de cantar.

No? Estaria angoixada.

Vaig plorar molt, vaig buscar i plorava. Un dia vaig llegir a The Guardian un article sobre la cantant Adele. Volia operar-se de les cordes vocals... Això em va salvar la vida!

Què deia l’article?

Que dos cantants i especialis­tes en veu, Lisa Paglin i Marianna Brilla li van receptar: “No t’operis, aprèn a cantar”. I vaig entendre que elles eren la meva salvació. Vaig fer la maleta.

On se’n va anar?

 ?? JAIME REINA ??
JAIME REINA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain