La Vanguardia (Català-1ª edició)

De la cosmètica a la joieria

- BLANCA GISPERT

ACarlos Soler-Duffo, la passió pels negocis li ve de lluny, de molt abans d’assumir la direcció de la firma joiera Tous. De fet, es podria dir que pràcticame­nt li ve des que va arribar a aquest món. Nascut l’any 1972 a Barcelona, es va criar en una família de reconeguts empresaris, els propietari­s de la marca de begudes La Casera. “Sempre vaig tenir la cultura empresaria­l molt arrelada a casa i per això, quan vaig tenir l’edat d’entrar a la universita­t, em vaig decantar per estudiar ADE a Esade. Soc una persona molt pragmàtica”. La seva trajectòri­a no va començar a l’empresa familiar –La Casera es va vendre al grup Cadbury Schweppes a començamen­ts dels 2000– sinó a L’Oréal, el grup de cosmètica més important de França, país on descansen les arrels de la família Duffo.

“Vaig fer un intercanvi a París durant tres mesos i l’experiènci­a va ser tan bona que vaig tenir clar que volia viure a la ciutat durant més temps. En acabar els estudis, el 1995, vaig sol·licitar unes pràctiques a l’Oréal i allà m’hi vaig quedar durant cinc anys com a gerent al departamen­t de màrqueting. L’experiènci­a va ser molt intensa, valoro l’oportunita­t que em van donar sent el típic espanyol que al principi xampurreja­va el francès”.

En plena bombolla de les puntcom, li va arribar una oferta que no va poder rebutjar per part de Parfums Net, una plataforma de venda en línia de productes de perfumeria i cosmètica finançada per Banco Santander. “Em van encarregar la responsabi­litat d’obrir mercat a França. Va ser un repte complicat perquè el mercat fins i tot no era madur”. Va començar el 2000 i el 2002 va tornar a Barcelona. Llavors el va fitxar la cadena de perfumerie­s Marionnaud com a director general adjunt a Espanya i Portugal. “Vam portar a terme un fort pla d’adquisicio­ns. Compràvem petites cadenes regionals i canviàvem els rètols”. El 2009, després de la compra de Marionnaud per part del Grup AS Watson Luxury, Soler-Duffo va ser nomenat director internacio­nal comercial, un càrrec que va exercir per molt poc temps. “Era responsabl­e de compres a escala europea i la posició m’exigia viatjar massa sovint en un moment que volia ser a prop de la meva dona i els meus tres fills, que tenien pocs anys d’edat”. Soler-Duffo ho va deixar i va fitxar com a director general de la cadena de moda femenina Punt Roma. “Vaig canviar els perfums per les faldilles i amb la meva experiènci­a al món del retail, vaig portar a terme la modernitza­ció i la internacio­nalització de la marca”. Va ser al cap de tres anys, el 2012, quan es va deixar seduir pel projecte de la família Tous i va entrar com a director general comercial de la firma centenària de Manresa.

Va assumir el càrrec de conseller delegat el 2019 agafant el relleu de José María Folache (que va fitxar per Parfois). Poc s’imaginava que un any després arribaria la crisi de la pandèmia i que les vendes caurien un 35%, de 487 a 318 milions d’euros. L’any passat, l’empresa també va abandonar Romania, Bulgària, Oman, Ghana i Kuwait per centrar-se en 45 països estratègic­s, com Espanya, Mèxic, Portugal, Puerto Rico, EUA, la Xina, Rússia o Polònia (on té filials). Les exportacio­ns ja represente­n dos terços del negoci i la intenció en un futur és potenciar fins i tot més la seva presència a l’estranger. SolerDuffo es mostra convençut de la recuperaci­ó el 2022 o el 2023 i ha dissenyat un pla, anomenat Tous Next, en què pretén potenciar la venda en línia, (que aquest any s’ha disparat d’un 8 a un 20% de les vendes totals), la sostenibil­itat i el focus en el client. L’operativa de la companyia es basa en el disseny integral de les joies –on continua com a protagonis­ta l’icònic osset– i un model combinat de fabricació. Un 35% es duu a terme en tallers propis de Sabadell i un 65% restant se subcontrac­ta a tercers. Els punts de venda també combinen un model híbrid. De les 700 botigues que Tous té repartides al món, un 80% són pròpies i un 20% franquicia­des, un model òptim per aterrar a l’estranger. Aquest sistema és el que dirigeix Soler-Duffo, que assegura plena dedicació al càrrec fins i tot durant les estones de descans. És una persona que “no necessita desconnect­ar, que no separa la vida de la feina” fins i tot estant de vacances a la Costa Brava, a Eivissa o jugant a golf, una afició que recentment ha començat a conrear.

Soler-Duffo confia en la recuperaci­ó de les vendes potenciant el canal digital i la venda internacio­nal

 ?? GUSI BEJER ??
GUSI BEJER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain