La Vanguardia (Català-1ª edició)

La policia francesa utilitzarà més algoritmes per detectar gihadistes

El terrorista de Rambouille­t havia visitat dos psiquiatre­s els últims mesos

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

El Govern francès presentarà aquest dimecres un projecte de llei antiterror­ista que inclou l’ampliació de l’ús d’algoritmes per part de la policia per detectar gihadistes potencials. Aquesta arma tecnològic­a es fa cada vegada més necessària en la lluita contra l’islamisme violent, com demostra l’últim atemptat, divendres passat, contra una funcionàri­a de la comissaria de Rambouille­t, al sud de París.

El tunisià Jamel Gorchene, de 36 anys, que va degollar la víctima amb un ganivet de cuina al vestíbul de la seu policial, no tenia antecedent­s ni estava fitxat pel seu radicalism­e. Després s’ha sabut, tot i això, que visitava webs extremiste­s i que, just abans de l’acció que va perpetrar, havia vist vídeos de càntics religiosos que glorificav­en la gihad i el martiri.

El tractament sistemàtic de les dades de connexió a certs webs, mitjançant algoritmes, ha de permetre als serveis de seguretat localitzar persones potencialm­ent perilloses i fer-los un seguiment. El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, va treure importànci­a als recels ètics o jurídics que aquestes pràctiques puguin despertar. Darmanin va recordar que “totes les grans empreses utilitzen algoritmes” amb finalitats comercials i seria il·lògic que l’Estat no ho fes per combatre l’amenaça terrorista i protegir els seus ciutadans.

L’actual legislació ja autoritza de manera temporal els algoritmes, però la nova llei farà permanent aquesta tècnica i la reforçarà. A més, s’estendrà a dos anys –ara només és un– el període de seguiment i control dels condemnats per terrorisme una vegada hagin sortit de presó després de complir la seva pena.

L’assassinat de la funcionàri­a policial ha causat molt impacte, perquè demostra que l’onada gihadista que colpeja França des del 2015 no s’ha acabat. Des del 2017, any de l’arribada al poder d’Emmanuel Macron, hi ha hagut 14 atemptats que han provocat 25 morts. Segons el ministre Darmanin, durant el mateix període han estat desarticul­ats 36 projectes d’atemptat. Amb tot, el clima d’insegureta­t preocupa molt i suposa un flanc feble de Macron de cara a la seva reelecció el 2022. L’oposició conservado­ra l’explota i l’explotarà al màxim.

El fiscal antiterror­ista, JeanFranço­is Ricard, va donar ahir alguns detalls addicional­s sobre la

La insegureta­t crea inquietud, perquè des del 2017 ja hi ha hagut 14 atemptats, amb un balanç de 25 morts

personalit­at del terrorista de Rambouille­t, que va morir abatut per la policia després d’actuar. Segons alguns cercles propers, Gorchene semblava deprimit els últims mesos i el van arribar a visitar dos psiquiatre­s en un hospital, però no es va considerar que necessités tractament ni ser internat. El terrorista, que s’havia convertit en un creient musulmà molt rigorós, portava un Alcorà i una petita catifa per pregar a la motociclet­a amb què es va desplaçar a la comissaria.

Cinc persones de l’entorn de Gorchene, entre ells el seu pare, van ser detinguts. Es tracta del procedimen­t habitual en aquests casos, com a mesura preventiva i per extreure tota la informació possible, tot i que rarament es pot provar que hi hagi una complicita­t directa en els fets, perquè els protagonis­tes ideen el seu pla sols o estan teledirigi­ts a distància per contactes a la xarxa.

És molt difícil per a la policia descobrir a temps individus com Gorchene que no han comès cap delicte ni s’han donat a conèixer de manera oberta. D’aquí la importànci­a dels algoritmes, tot i que això exigeix molts recursos humans d’anàlisi posterior i una mica de sort per trobar pistes útils. El terrorista de Rambouille­t treballava com a xofer repartidor. Va entrar irregularm­ent a França el 2009 i fa cinc mesos va aconseguir un permís de residència i de feina d’un any.

 ?? BERTRAND GUAY / AFP ?? Els ciutadans no paren de portar flors a la comissaria de Rambouille­t on una policia va ser degollada divendres
BERTRAND GUAY / AFP Els ciutadans no paren de portar flors a la comissaria de Rambouille­t on una policia va ser degollada divendres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain