La Vanguardia (Català-1ª edició)

Johnson vol reeditar la coalició thatcheris­ta d’elits i classes obreres

-

sonatges guiats per l’ossa polar de la moralitat, però tots dos es creuen en possessió de la veritat i estava escrit que la seva història d’amor acabaria en odi. Per a l’exassessor, el Brexit i la subsegüent revolució sempre van ser el més important. Boris, en canvi, va girar full i el seu objectiu va passar a ser la consolidac­ió del poder i dels vots dels antics laboristes del País de Gal·les i el nord d’Anglaterra.

Després de plantejar-se fins i tot la dimissió quan va caure víctima de la covid i li van flaquejar les forces, ara Johnson somia pujar al panteó dels pocs primers ministres britànics que han marcat de veritat una diferència: Pitt el Jove, Robert Peel, Lord Palmerston, William Gladstone, Lloyd George, Anthony Eden, Winston Churchill, Clement Atlee i Thatcher. Ell seria el desè. Però així com Tony Blair i la Dama de Ferro de seguida es va veure que triomfarie­n, i que Gordon Brown i Theresa May fracassari­en, en el seu cas no és clar. El sol encara pot sortir per qualsevol lloc.

El primer examen de fins a quin punt ha quedat fet malbé serà el 6 de maig, data de les eleccions municipals i autonòmiqu­es. Després d’un començamen­t il·lusionant, la figura del líder laborista Keir Starmer s’ha diluït com un terròs de sucre, i fins fa uns dies semblava que s’anava a trencar la tendència que el partit al poder sempre surt escaldat dels comicis a meitat de mandat, que els votants aprofiten per protestar. El populisme (ajuts estatals, promeses d’inversions milionàrie­s en infraestru­ctures, l’atac a la Superlliga de futbol...) juga a favor de Johnson, però la corrupció es posiciona en contra seva. Recorda la tendència dels tories a ficar la cullera a la massa de les croquetes, i fa olor d’aquella decadència tardoral inevitable que té lloc quan un partit fa molt de temps que és al comandamen­t (va passar amb Major després d’onze anys i mig de thatcheris­me, i ara els conservado­rs també fa un temps que hi són).

Johnson, un centralist­a entossudit a retallar els poders autonòmics, voldria ser l’equivalent de Thatcher al segle XXI. Maggie va ficar a la cleda del Partit Conservado­r un sector de les velles classes treballado­res que havien perdut el sentit de classe, i –amb l’ajuda de les Malvines i donant puntades a

Brussel·les– va gestionar amb cert èxit la decadència britànica i la seva reconversi­ó en potència d’influència mitjana i recursos limitats. Va neutralitz­ar el poder sindical, va reduir l’Estat i va donar ales al lliure mercat. El primer ministre actual pensa que pot construir una coalició duradora i triomfador­a apel·lant, d’una banda, a la identitat blanca i les idees socials reaccionàr­ies de bona part de l’electorat (antimovime­nt trans, antiecolog­ista, anti #MeToo i #BlackLives­Matter) i, per una altra, repartint diners i aconseguin­t un desenllaç feliç a la pandèmia. Perquè els votants no recorden el principi del conte, però sí el final. Si Finlàndia és considerad­a el país més feliç del món, els britànics també poden creure que no hi ha corrupció.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain