La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sis negres morts per la policia després del veredicte de Chauvin

Protestes a Ohio i a Carolina del Nord per dues de les accions mortals

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Almenys sis ciutadans negres van morir en enfrontame­nts amb la policia les hores posteriors al veredicte de culpabilit­at de l’agent Derek Chauvin per l’assassinat de George Floyd a Minneapoli­s, el 25 de maig.

Una condemna rara. Aquest va ser un dels termes més repetits, fins i tot pel president dels Estats Units, Joe Biden, davant la decisió del jurat de dimarts per a l’avui exagent Chauvin.

No és habitual que es declari culpable un agent de la llei i l’ordre en acte de servei. Aquest veredicte, tot i això, ha obert moltes esperances que sigui l’inici d’alguna cosa, d’una rebaixa en la brutalitat policial cap als negres i d’una obertura per facilitar una reforma sobre la manera d’actuar de la policia.

“La condemna a Derek Chauvin ha de ser un punt d’inflexió, però això no passarà automàtica­ment”, escriu James Hohmann a The Washington Post.

Ja ha quedat clar que Hohmann tenia raó.

Gairebé en paral·lel que el jurat pronunciés el “culpable” als tres càrrecs contra Chauvin –l’audiència per a la sentència serà el 16 de juny–, l’adolescent Ma’Khia Bryant, de 16 anys, va resultar abatuda pels quatre trets de l’agent Nicholas Reardon. Va passar a Columbus (Ohio) i, en un intent d’oferir transparèn­cia, el cos de policia va publicar tot seguit el vídeo gravat per la càmera de l’uniformat Reardon. S’hi observa com, ganivet en mà, l’adolescent tracta d’atacar una altra jove. Malgrat que sembla justificat l’ús de la força, molts critiquen que l’agent la podria haver neutralitz­at sense haver-la de matar.

Altres casos. Un home a Escondido (Califòrnia), que anava picant cotxes amb una barra de metall. Un altre a San Antonio (Texas), que estava armat en un autobús públic. Al cap de poca estona, també a San Antonio, va ser abatut un home de 49 anys que n’havia matat un altre que treballava en un cobert. També va caure un home de 31 anys a Worcester, a Massachuse­tts.

Les circumstàn­cies són diferents en cada un dels casos. Uns anaven armats amb pistoles, ganivets o barres metàl·liques. Segons

 ?? GAELEN MORSE / REUTERS ?? Les protestes continuave­n dissabte a Columbus (Ohio) per la mort de l’adolescent Ma’Khia Bryant
GAELEN MORSE / REUTERS Les protestes continuave­n dissabte a Columbus (Ohio) per la mort de l’adolescent Ma’Khia Bryant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain