La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez dispara l’alarma contra Vox: “És una amenaça per a la democràcia”

El president revesteix de màxima duresa el seu discurs i crida a frenar la ultradreta

- JUAN CARLOS MERINO TONI BATLLORI

L’alternativ­a entre les bales i els vots va quedar resolta per la democràcia espanyola amb el final del terrorisme d’ETA. Mai, fins ara, s’havia tornat a plantejar una disjuntiva tan dura en la confrontac­ió partidista d’una campanya electoral. Però les amenaces de mort rebudes pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska; la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez; i el candidat electoral de Podem, Pablo Iglesias, van provocar un brusc gir a la campanya de Madrid. I el qüestionam­ent i la banalitzac­ió que d’aquestes gravíssime­s circumstàn­cies fa la ultradreta de Vox amenacen de desbordar la mateixa cita amb les urnes autonòmiqu­es i tenir serioses conseqüènc­ies més enllà del 4-M.

Pedro Sánchez va revestir de la màxima duresa el seu discurs, ahir en un míting a Getafe, per advertir que la ultradreta ja és “una amenaça per a la convivènci­a i per a la nostra democràcia”. A la Moncloa subratllen que alertar contra Vox com “un perill per a la democràcia” és el missatge més dur llançat per un president del Govern central des dels anys vuitanta del plom d’ETA.

El president va reconèixer que divendres, quan es van conèixer les amenaces de mort i Vox va dinamitar la campanya al sospitar-ne de la veracitat, “va passar una cosa molt greu, que ho ha canviat i ho ha alterat tot”. “Divendres Vox va creuar una línia i serà l’última línia que creui”, va advertir. “Tots els demòcrates estem convocats, ens hem aixecat i ens hem posat drets per dir: Ja n’hi ha prou!”, va clamar. “Demano el vot perquè frenem l’amenaça extremista que representa la ultradreta”, va reclamar Sánchez.

En espera que els tracking socialiste­s detectin l’impacte del toc d’alerta de Vox en les expectativ­es del bloc de l’esquerra –“és aviat encara”, al·leguen–, Sánchez va centrar el seu discurs a denunciar la normalitza­ció de la ultradreta a Espanya, fins i tot en les tertúlies televisive­s: “Surten als mitjans de comunicaci­ó i escampen el verí de l’odi”, va alertar. La formació que lidera Santiago Abascal, tot i això, és la tercera força política d’Espanya, només darrere del PSOE i el Partit Popular, després de les últimes eleccions generals del 2020.

“Fins ara hem suportat els crits, els insults, l’odi, les mentides i fins i tot les amenaces de la ultradreta. Ho hem suportat tant de temps que fins i tot hem arribat a pensar que és normal. Els seus líders apareixien en programes de televisió, els presentado­rs conversave­n cordialmen­t amb ells, i així ens hem acostumat a la ultradreta, com si fos una mica normal. I això és dolorós”, va admetre. “És dolorós perquè la nostra democràcia té un problema”, va advertir. El mateix problema, va dir, que pateixen altres democràcie­s “plenes i madures” com França, Alemanya, Suècia o els Estats Units.

El problema, va advertir Sánchez, és que a més Vox sosté diversos governs autonòmics del PP, com precisamen­t passa a Madrid. I va alertar que Isabel Díaz Ayuso “pretén formar govern amb Vox” després del 4-M. El president també va criticar l’“equidistàn­cia” d’Ayuso quan va equiparar les amenaces i els episodis de violència que pateixen tant el candidat de Podem com el de Vox. En aquesta línia, l’aspirant socialista, Ángel Gabilondo, va carregar contra l’“equidistàn­cia i indiferènc­ia” de la mandatària madrilenya: “És complicita­t, el feixisme necessita còmplices”, va advertir. I el mateix ministre Marlaska, que des que va rebre l’amenaça de mort es va incorporar de ple a la campanya electoral, va elevar el to contra el PP, formació a la qual va acusar d’“organitzac­ió criminal” després de “26 anys d’un govern de corrupció, de nyap i d’odi”.

L’equador de la campanya va continuar monopolitz­at per les reaccions a les provocacio­ns de Vox. El candidat de Podem, Pablo Iglesias, va advertir des de Collado Villalba que el 4-M cal triar “entre democràcia i feixisme”. I va alertar que el PP i Vox “odien la democràcia”.

A la trinxera de la dreta, el líder de Vox, Santiago Abascal, va insistir des d’Alcalá de Henares a atribuir de “muntatge” les amenaces de mort contra Iglesias o Marlaska. I va responsabi­litzar de tot el president del Govern central: “El culpable és Sánchez”, va assegurar. Enmig de tota aquesta virulència política, l’aspirant a la reelecció, Isabel Díaz Ayuso, es va presentar a Alcorcón com la millor representa­nt del centre, el consens i la pluralitat política, ja que transcende­ix les sigles del PP per “representa­r tota la societat madrilenya, els conservado­rs, els liberals, els democristi­ans i els socialiste­s que estimen Espanya”.

SINCRONITZ­ACIÓ El bloc d’esquerra planteja una disjuntiva del 4-M: “Democràcia o feixisme”

LA PUGNA DE LA DRETA Ayuso vol ocupar l’espai del centre mentre Abascal agita encara més la contesa

 ?? ALEJANDRO MARTÍNEZ VÉLEZ / EP ?? El president del Govern central, Pedro Sánchez, va protagonit­zar ahir el míting central del PSOE a la localitat de Getafe, epicentre del Gran Sud
ALEJANDRO MARTÍNEZ VÉLEZ / EP El president del Govern central, Pedro Sánchez, va protagonit­zar ahir el míting central del PSOE a la localitat de Getafe, epicentre del Gran Sud
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain