La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La gent ve a Madrid a ser lliure, també des de Catalunya”

Isabel Díaz Ayuso, candidata del PP a la Comunitat de Madrid

- LOLA GARCÍA

Plou a Madrid i Isabel Díaz Ayuso rep La Vanguardia després d’un míting a Alcorcón. Un assistent es queixa, mig de debò, mig de broma, de la mala qualitat del seu paraigua de procedènci­a xino-comunista. La candidata, compliment­ada amb roses vermelles i grogues, està sorpresa de la mobilitzac­ió. Assegura que no havia vist mai tants joves i nens en mítings del PP.

Vostè no hi era, al debat de la Ser, què hauria fet quan Vox no va voler condemnar les amenaces a Pablo Iglesias?

No estic en això. Tinc un projecte de centredret­a alegre, que aspira a representa­r liberals, conservado­rs i també socialdemò­crates.

Però què hauria fet?

Jo evito trobar-me en circs. Prefereixo confrontar a les urnes.

Casado va fer una condemna explícita de les amenaces, mentre que vostè la va fer més genèrica. L’odi sempre cal combatre'l. L’odi pot acabar en un nacionalis­me xenòfob, en una tramesa de bales en un sobre, en terrorisme de carrer o a trencar aparadors. O en el que fa l’entorn de Podem, els escraches o els pactes amb Bildu. Tot això ho condemno de ple.

El que va passar l’altre dia marca distàncies entre vostè i Vox? Jo he tingut un govern en coalició i no ha sortit bé. Quan en un govern cap, cor i boca van units la gestió és millor. No imagino cap altre escenari.

No estableix línies vermelles? Aspiro a representa­r el centredret­a però hi ha línies que no comparteix­o. Per exemple, la campanya d’odi als menes. La majoria no són delinqüent­s, i si n’hi ha, s’ha de combatre amb integració.

Està en risc la llibertat en aquest país?

Està en risc la llibertat a Madrid, sens dubte. Aquí permetem que les famílies triïn l’escola dels seus fills independen­tment del codi postal, o que triïn el metge o la infermera, els comerciant­s poden obrir quan vulguin... I si està en joc la llibertat de Madrid ho està la del país, perquè el que passa a Madrid transcende­ix aquesta comunitat.

La democràcia està en risc?

És un debat que es vol introduir perquè alguns se n’apropiïn. Per a mi la democràcia és atendre tots els mitjans de comunicaci­ó, comparèixe­r als parlaments, ser transparen­ts...

S’ha convertit vostè en la líder de l’oposició a Sánchez?

Hem confrontat des del primer dia perquè tenim dos models diferents. Durant la pandèmia sempre hem tingut el Govern central en contra. En fiscalitat, parlen de donar més autonomia a Catalunya o al País Basc i treure-la a Madrid. Vull que els madrilenys gaudeixin d’una llibertat que és una senya d’identitat nostra. I la Moncloa ha convertit això en una arma llancívola contra nosaltres.

No practica vostè el victimisme que tant criticaven al nacionalis­me català?

Quan veig tants comerciant­s catalans que volen la política d’aquí veus la hipocresia

Madrid és Espanya?

Gairebé tots els madrilenys tenim lligams en altres autonomies. Alguns empresaris han pogut mantenir els seus negocis en altres comunitats gràcies al fet que també en tenien aquí i no vam tancar. La vinculació amb aquesta segona casa de tots els espanyols que és Madrid és evident.

Escoltant-la, sembla que l’economia de Madrid consisteix­i només en bars i restaurant­s.

Un 62% del nostre PIB depèn dels serveis i el comerç. Hem vist comerciant­s, autònoms, galeristes, gent de la cultura, de Catalunya, que han hagut de venir aquí per sobreviure. La gent ve a Madrid a ser lliure i això ha mogut la nostra economia. La recuperaci­ó de Madrid serà històrica.

Fa l’efecte que té una fórmula màgica que ningú més no veu. Han tancat París, Londres o Barcelona. La Generalita­t diu que, amb la seva política, hi hauria 5.000 morts més a Catalunya.

En la majoria d’aquestes ciutats les xifres no han canviat gaire i ha estat la ruïna per a la gent. No es tracta de confrontar bars i morts. Són ciutadans que han de tirar endavant. No sé a quin protocol covid respon tancar d’alguns... les parades de flors de la Rambla els diumenges, arruïnant-los. O la Boqueria...

Els governants de Catalunya i Barcelona tampoc no volen que s’enfonsi la seva economia...

Però ho estan provocant.

Segons les dades de monitoratg­e de mortalitat, Momo, les víctimes de Catalunya suposen un excés del 2.000 per milió d’habitants durant la pandèmia respecte al normal, mentre a Madrid és de 2.500.

Les xifres de mortalitat a Madrid es van produir sobretot durant la primera onada, quan encara no teníem la gestió. Després no hem arribat a

ELS TANCAMENTS PER LA COVID “Els governants catalans estan enfonsant la seva economia”

EL FUTUR DE LA CAPITAL “És evident l’èxode d’empreses cap aquí; la recuperaci­ó de Madrid serà històrica”

 ?? DANI DUCH ?? Isabel Díaz Ayuso davant el piano d’una finca dedicada a la celebració de banquets a Alcorcón, on ahir va protagonit­zar un míting
DANI DUCH Isabel Díaz Ayuso davant el piano d’una finca dedicada a la celebració de banquets a Alcorcón, on ahir va protagonit­zar un míting

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain