La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ultres: ara ja els veuen

- Francesc-Marc Álvaro

Un debat radiofònic de la campanya electoral madrilenya ha servit perquè molts s’hagin adonat que Vox és el que és, i no una cosa que pot etiquetar-se asèpticame­nt com a “opció il·liberal” o “formació populista”. Si no fos un assumpte tan seriós, faria riure. Moltes persones de bé s’han sorprès ara de l’agressivit­at extrema i falta d’empatia de Rocío Monasterio cap a Pablo Iglesias, que ha estat amenaçat de mort, igual com el ministre d’Interior.

La violència verbal de la presidenci­able de Vox no és nova. És consubstan­cial a la majoria de grups neofeixist­es europeus i, de manera especial, als ultres espanyols. Per exemple, a la campanya de les catalanes el cap de llista de Vox va amollar diverses vegades l’expressió “femers multicultu­rals” per referir-se a determinat­s barris, expressió repetida per Santiago Abascal al Congrés dels Diputats. El feixisme fa servir el llenguatge per crispar, per provocar, per demonitzar i per caldejar l’ambient, llançant la pedra i amagant –no gaire– la mà. Que una cosa tan coneguda es reprodueix­i avui a Espanya és un fracàs i un desafiamen­t. Però això no sorgeix de la nit al dia. La consolidac­ió de Vox no s’explica sense la preparació del terreny per al seu aterratge. Això ho va fer Ciutadans sense saber-ho, un partit que va aparèixer a Catalunya molt abans del procés i com a formació identitàri­a espanyolis­ta radical contraelca­talanismee­ngeneral. Pot ser que al conjunt d’Espanya costi de comprendre, això, ja que Albert Rivera va desembarca­r a Madrid inicialmen­t disfressat de centrista, una pantomima que li va durar un telenotíci­es. A la primera de canvi, Cs es va posar a competir amb el PP per veure qui era més dur, fins a arribar a la foto de la plaça de Colón, de la maneta amb els ultres que avui se’ls han empassat. La fraseologi­a de Monasterio contra Iglesias és la mateixa que la de Rivera, Arrimadas i Carrizosa contra Mas, Puigdemont, Junqueras, Torra, Forcadell i tots els líders independen­tistes, abans i després de l’octubre del 2017.

També el PP és responsabl­e de crear el clima tòxic en què Vox ha crescut tan ràpidament. Fem memòria. Per exemple, la violència verbal de Vox no és superior a l’exhibida durant les campanyes electorals a Catalunya per Cayetana Álvarez de Toledo, però ella comptava amb l’aplaudimen­t fins i tot d’alguns socialiste­s, perquè deshumanit­zar els polítics del procés té premi. Els d’Abascal arriben amb el públic ja entrenat. Què van ser els crits d’“¡A por ellos!” o l’afusellame­nt d’un ninot de Puigdemont? I el PP i Cs mantenen pactes amb Vox, recordem-ho.

Robert O. Paxton, en la seva imprescind­ible Anatomía del fascismo, ens adverteix que “un feixisme del futur”, ara present a Espanya, “no necessària­ment s’ha d’assemblar literalmen­t al feixisme clàssic en els seus símbols i signes externs”, i que farà servir el marc de llibertats per arribar al poder. “No seria per això menys perillós”, conclou el prestigiós historiado­r nordameric­à. Segons Pedro Sánchez, Vox “representa una amenaça per a la democràcia espanyola”. Felicitats als que, finalment, han vist el que hi ha.

La consolidac­ió de Vox no s’explica sense la preparació del terreny per al seu aterratge

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain