La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una setmana de prova

-

Ja es veu la llum al final del fosc túnel de la pandèmia. És un signe d’esperança. Però encara som al túnel. Encara no n’hem sortit. L’índex de contagi, malgrat l’avanç de la vacunació, és encara molt elevat a Catalunya. Se situa en 283 per cada 100.000 habitants, quan la xifra òptima no hauria de superar els cinquanta. Això és una cosa que ningú no ha d’oblidar un dia com avui, en què la Generalita­t liberalitz­a parcialmen­t algunes de les restriccio­ns vigents fins ara. Ja es pot, per exemple, circular entre comarques, tot i que no sortir de Catalunya. O és permès que en les reunions de màxim de sis persones hi participin membres de diferents bombolles familiars. Altres mesures de relaxació adoptades són l’obertura de tots els comerços, encara que amb control d’aforament, la posada en servei dels restaurant­s als centres comercials, la represa de classes a batxillera­t i formació profession­al, així com l’ampliació de la xifra d’assistents a espectacle­s, instal·lacions esportives i centres de culte.

El bon comportame­nt dels ciutadans de Catalunya durant la flexibilit­zació de les restriccio­ns de Setmana Santa, quan es van respectar amb caràcter general les normes mínimes de protecció davant el virus, s’ha traduït que no hi ha hagut un augment significat­iu de contagis. Aquest fet ha animat els responsabl­es del Pla Territoria­l de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) a autoritzar l’esmentada relaxació de mesures que entra en vigor avui. Esperen que la població continuï amb la seva actitud responsabl­e i amb la utilitzaci­ó de les màscares, la distància social, el rentat freqüent de mans i la ventilació dels espais tancats. Això, segons el parer dels experts, és fonamental per combatre l’expansió de la covid.

L’alliberame­nt parcial de restriccio­ns que es registra a partir d’avui, malgrat això, és temporal. Els responsabl­es del Procicat tornaran a revisar-les d’aquí una setmana i, en funció dels resultats, podrien ampliar la flexibilit­zació o, si calgués, tornar a restringir

La relaxació de les restriccio­ns contra la covid no és definitiva de moment

la mobilitat i la interacció social. Podria dir-se, en aquest sentit, que els ciutadans de Catalunya estem a prova aquesta setmana i les vinents. L’exemplar comportame­nt de la gent durant la festivitat de Sant Jordi, així com en altres esdevenime­nts públics amb gran afluència de públic celebrats aquests dies, com és el Trofeu Comte de Godó de tennis, permet confiar que finalment s’ha après a conviure amb el virus. Però això és una cosa que ha de confirmar-se setmana a setmana i reaccionar amb rapidesa per tallar de soca-rel els repunts dels contagis. No es pot abaixar la guàrdia perquè el risc d’una nova onada continua present i les unitats de cures intensives dels hospitals catalans encara treballen amb molta pressió assistenci­al.

La vacunació a Catalunya avança, fins i tot a un ritme superior al de la mitjana d’Espanya o de la Unió Europea. El 22% de la població ja està vacunada, amb especial incidència en els col·lectius més vulnerable­s, com les franges de més edat. Això suposa un cert èxit i permet pensar que l’expansió del virus podria estar controlada en els propers mesos. En un termini de tres setmanes, segons les previsions, es podria arribar ja a un punt d’inflexió en el qual la corba de contagis comenci a baixar de manera definitiva, sempre que no sorgeixin noves mutacions del coronaviru­s.

El Procicat ja treballa en un pla de desescalad­a que permeti conviure de manera estable amb el coronaviru­s, basat en l’adopció de mesures asimètriqu­es en funció de la situació epidemiolò­gica de cada territori i del risc de contagi dels diversos sectors o activitats. Aquest pot ser el cas de Lleida, que segons el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, corre el risc d’acostar-se a una cinquena onada i fer necessari el seu aïllament, igual com va succeir l’estiu passat.

Cal avançar cap a la normalitat i la vacunació ho fa cada vegada més possible. Però el virus és aquí, no ha desaparegu­t encara, i cal estar amb la màxima alerta, tant a escala personal com política i institucio­nal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain