La Vanguardia (Català-1ª edició)

El món després de la covid

-

Com el lector deu saber, ahir vam publicar la segona entrega de l’espai Diàlegs, que promou el nostre diari. El tema de la conversa era la governança del nostre món, que ha canviat tant després de més d’un any de pandèmia. Van protagonit­zar el diàleg dues de les figures espanyoles de més experiènci­a internacio­nal: Javier Solana i José Manuel García-Margallo. La fèrtil conversa entre aquestes dues personalit­ats va donar com a resultat un interessan­tíssim diagnòstic sobre el futur.

La pandèmia ha confirmat que la ciència és el millor aliat de la humanitat. De la mateixa manera que la desigualta­t n’és el pitjor enemic. Occident no estarà segur si els països pobres no ho estan. L’èxit de les vacunes és meravellós, però el desequilib­ri en la seva distribuci­ó és un fracàs. En aquest sentit, la gran diferència entre Europa i Amèrica no és la capacitat de fabricar vacunes, sinó que la Unió Europea n’hagi cedit una part al tercer món. La seguretat sanitària només serà possible si arriba a tothom. De manera anàloga, el canvi climàtic només pot ser gestionat amb una entesa planetària. El capitalism­e regulat i social d’Europa apareix com el millor model davant la necessitat de gestionar els reptes globals de manera consorciad­a. La UE ha sortit precisamen­t reforçada de la covid. El peculiar mètode europeu de progressar gràcies a les crisis s’ha fet realitat una vegada més: l’accés conjunt a les vacunes

Desequilib­ris, desigualta­ts i conflictes impedeixen la imprescind­ible col·laboració global

i el pla de recuperaci­ó represente­n un veritable salt en relació amb la gestió de la crisi del 2008 i preparen el terreny per a un futur que ahir era impensable: harmonitza­ció fiscal, unió bancària, fons de garantia i, finalment, encara ben lluny, un Tresor europeu que culminaria els Estats Units d’Europa. L’únic punt de discrepànc­ia dels nostres convidats és el paper d’Espanya. Per García-Margallo, el deute i la conflictiv­itat poden ofegar Espanya. Solana suggereix que la revolució verda està traçada i és un bon camí.

Més complicat és harmonitza­r la unitat europea amb tres espais de veïnatge, Rússia, Turquia i el Magrib, que, sent problemàti­cs, podrien ser també una oportunita­t. El món postTrump és cada vegada menys unipolar i més nodal. Però el xoc entre la Xina i els Estats Units no serà fàcil d’evitar, especialme­nt pel perill de Taiwan. Un altre focus problemàti­c i alhora tremendame­nt vital és el creixement de la població mundial a l’Àfrica, Orient i Amèrica Llatina. L’enorme potencial africà podria emergir finalment tot consolidan­t unes classes mitjanes, cosa que, per desgràcia, no permet conjurar les amenaces que destil·len els seus conflictes. El món està en un moment estrany: amb força per vèncer mitjançant la ciència i la tecnologia els reptes més durs, però amb desequilib­ris, desigualta­ts i conflictes que impedeixen la multilater­alitat, és a dir, la imprescind­ible col·laboració global.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain