La Vanguardia (Català-1ª edició)

La cervesa d’Ayuso

-

Mentre Trump descordava sense manies els seus instints de mascle malcriat i animava els seus votants a fer el que els vingués de gust, les esquerres europees es tornaven moralistes, portadores d’una visió restrictiv­a de l’existència. Si Trump feia bromes grolleres, animava a comprar armes i relativitz­ava el racisme, l’esquerra exigia depuració del llenguatge, s’apuntava a totes les reivindica­cions identitàri­es (racials, socials o de gènere) i buscava causes d’indignació sota les pedres, començant per les estàtues del passat. És sabut que el coronaviru­s ha accentuat totes les innovacion­s embrionàri­es: del teletrebal­l a la medicina digital o al boom de les empreses repartidor­es de menjar. També ha accentuat una tendència inicialmen­t americana: la dreta és la nova representa­nt de l’alegria de viure, mentre l’esquerra, queixosa, addicta a la sospita, voldria sotmetre la vida a una constant constricci­ó moral. Si Trump xerrava pels descosits, sense por de quedar malament, les esquerres exigeixen que la gent porti sota la llengua immensos diccionari­s inclusius per no ferir susceptibi­litats de cap minoria. La dreta parla sense manies, l’esquerra fa del llenguatge una gimnàstica de culpa i coerció.

Serveixi el llenguatge com a exemple i marc del nou repartimen­t de papers. La dreta espanyola ataca els adversaris sense por i es burla, no ja de les bales de cetme, sinó de les certituds apocalípti­ques que abandera l’esquerra. Canvi climàtic, condició femenina, immigració o identitats minoritàri­es són defensades amb devoció religiosa per l’esquerra. La dreta s’enfronta a les injustície­s o al futur climàtic amb ànim descregut o provocador. L’esquerra converteix les ciutats en un cafarnaüm idealista: ciclistes i trànsit, negocis i naturalism­e, patinets i turisme, urbanisme tàctic. La dreta celebra la ciutat com a eix de negocis, cotxes i festa sense complicar-ho més. L’esquerra renya, moralitza, s’indigna, condemna, s’ofèn. Sempre veu la part més trista i negra de la realitat. La dreta celebra el diner, no reprimeix l’ambició i convida la gent a passar-ho bé i a despreocup­arse del futur.

La dreta se sap pecadora (corrupció), però no s’hi posa pedres al fetge. L’esquerra creu que ha de redimir la humanitat i descriu el món com una vall de llàgrimes. La dreta és festiva i promou el carpe diem. L’esquerra és depressiva, anuncia desastres i voldria impedir-los amb prohibicio­ns. La dreta dona per fet que els votants són imperfecte­s i no té cap ganes de corregir-los, al contrari: surfeja sobre l’egoisme constituti­u de la condició humana. L’esquerra no tolera cap vici social: s’ha tornat puritana, predica des del púlpit amb rictus d’inquisidor. En plena pandèmia, Colau ha volgut canviar els ciutadans complicant-los encara més la vida: prohibint els cotxes contaminan­ts i desmanegan­t l’urbanisme barceloní. En plena pandèmia, Ayuso ha volgut suavitzar les restriccio­ns, ha procurat que corrin els diners, la cervesa i les tapes.

Aquest article no és una tesi ideològica. És certament una simplifica­ció, però intenta descriure l’aire del temps després de mesos de restriccio­ns pandèmique­s. En plena crisi del 2008, la resposta darwinista (salvar els bancs, rebaixar un 25 per cent el preu del treball i deixar que els joves universita­ris emigressin o es dediquessi­n al repartimen­t de pizzes) va suscitar un clima popular d’indignació, que va encimbella­r Podem. Doncs bé, després d’un any i mig de pandèmia, la massa civil no vol recordar els morts, sinó tornar a la vida alegre. Ayuso capta l’aire del temps, com anys enrere va captar-lo Iglesias. Mentre tres esquerres recorden els morts, Ayuso serveix cervesa. Els temps han canviat. Ara la gent vol alegria, no funerals. I els futurs desastres? Ja s’espavilara­n els nets amb l’herència!

Ayuso capta l’aire del temps, com anys enrere va captar-lo Iglesias

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain