La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sàmper planteja toc de queda a les 23 h i sopars en terrasses

Podria entrar en vigor el 3 de maig si la covid no empitjora

- REDACCIÓ

El Govern es planteja reobrir la restauraci­ó en horari nocturn en terrasses i retardar el toc de queda a les 23 h a partir del 3 de maig si l’evolució de les dades epidemiolò­giques no empitjora aquesta setmana, segons va avançar ahir el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, en una entrevista al canal 3/24.

“És evident que, quan comenci la restauraci­ó en horari nocturn, serà a l’exterior”, va declarar Sàmper. “Si fóssim capaços de tenir ventilacio­ns forçades en tota la restauraci­ó, amb índexs de 12 litres per persona i per segon de renovació d’aire, es podria obrir ja. Però això implica inversions”.

Les declaracio­ns de Sàmper van ser criticades pel sector de la restauraci­ó, que reclama poder obrir des d’ara en horari nocturn i rebutja que el Govern plantegi la reobertura “sense assegurar res”.

La Federació Catalana d’Associacio­ns d’Activitats de Restauraci­ó i Musicals (Fecasarm) va manifestar en un comunicat que no entenien “com la Generalita­t encara no permet servir sopars als restaurant­s i manté prohibit el servei als establimen­ts més enllà de les 17 hores”, ja que considera que “això propicia que la gent es reuneixi en espais inadequats sense mesures sanitàries i sense control”.

Sobre el toc de queda, Sàmper va avançar que és sobre la taula la proposta de modificar l’horari ara vigent abans que acabi l’actual estat d’alarma el 9 de maig. Concretame­nt, va plantejar la possibilit­at de retardar-lo a les onze de la nit a partir de dilluns vinent si la situació epidemiolò­gica ho permet.

El conseller d’Interior va defensar un canvi d’estratègia en el control de l’epidèmia de cara als pròxims mesos. “El paradigma d’ara obro, ara tanco no hauria de tornar”, va dir. “Hauríem de tenir altres elements basats en la resiliènci­a”.

Va afegir que les mesures que avui entren en vigor tenen una vigència d’una setmana. La decisió de quines mesures es modificara­n dilluns vinent, per tant, es prendrà sense haver pogut avaluar encara l’impacte de la diada de Sant Jordi ni de les mesures que s’introdueix­en avui. Atès que el període mitjà d’incubació de la covid és d’uns cinc dies, i que fan falta uns dos dies més per al diagnòstic, ha de transcórre­r més d’una setmana perquè els efectes d’una mesura es reflecteix­in a les dades epidemiolò­giques.

Correspon al Procicat (el Pla de Protecció Civil de Catalunya) decidir les mesures que adopta el Govern per contenir l’epidèmia, d’acord amb els departamen­ts de Salut i d’Interior. Salut, dirigit per Alba Vergés, d’ERC, no s’ha pronunciat sobre la proposta avançada per Sàmper, de Junts. El Procicat encara no ha pres cap decisió.

“El paradigma d’ara obro, ara tanco no hauria de tornar”, declara el conseller d’Interior

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Toc de queda a Barcelona
ÀLEX GARCIA Toc de queda a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain