La Vanguardia (Català-1ª edició)

Encara no és tot, amics

- ANÀLISI Josep Corbella

Dues de cada tres persones a Espanya no tenim encara cap immunitat contra la covid. Ni hem passat la infecció ni hem rebut la primera dosi de vacuna. Estem a la intempèrie, immunitàri­ament despullats.

N’hi ha prou amb mirar les dades. Fins al 12 d’abril havia rebut la primera dosi un 19,8% de la població. Aquestes són les persones que avui estan protegides per les vacunes, ja que han de passar dues setmanes perquè la immunitat faci efecte. Cal afegir-hi aquelles que han passat la covid i han desenvolup­at immunitat: un 9,9% de la població fins al novembre passat, segons les dades més recents de l’Estudi Nacional de Seropreval­ença. Podem incloure-hi també els qui han passat la covid els últims cinc mesos (aproximada­ment un 6% de la població). I restar-ne els qui estan repetits en els dos grups (una mica menys d’un 3% de la població que està vacunada i ha passat la covid). Total: 67% de la població sense cap immunitat avui dia.

La situació millorarà aviat gràcies a un ritme de vacunació cada vegada més ràpid. Però en aquest moment encara som molt vulnerable­s.

Fixeu-vos en Catalunya: 1.500 nous casos diaris i uns 500 pacients a les ucis des de principis d’abril. No empitjorem però tampoc no millorem. Som en un altiplà molt alt. Que les dades epidemiolò­giques estiguin estables justifica una desescalad­a gradual. Però una desescalad­a accelerada portarà a un repunt de contagis.

Una desescalad­a com la d’aquesta setmana, per exemple. S’han acabat les indicacion­s de limitar els contactes a les bombolles de convivènci­a.

El missatge dominant ara és que el malson s’acaba. Les imatges de Sant Jordi s’han rebut amb entusiasme en sectors ansiosos per recuperar la normalitat. Però als hospitals s’han rebut amb aprensió. Quin dic de contenció ens queda per impedir un augment de contagis els pròxims dies?

La pregunta per als epidemiòle­gs ja no és tant si augmentara­n els contagis sinó quant augmentara­n. Serà un repunt suportable o es dispararan els casos? La campanya de vacunació i el bon temps actuaran com a amortidors. Però no es pot descartar que la R es torni a descontrol­ar i que els hospitals es tornin a trobar en situació crítica.

D’aquí dos mesos, quan una part molt més gran de la població estigui vacunada, estarem molt millor que ara. Però d’aquí dues setmanes, quan s’aixequi l’estat d’alarma, probableme­nt estarem pitjor.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain