La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els espanyols, cada vegada més partidaris de reforçar l’acció climàtica

Una enquesta mostra un suport alt a les mesures per combatre l’escalfamen­t

- ANTONIO CERRILLO

Nou de cada deu persones creuen a Espanya que el canvi climàtic existeix. Aquest fenomen i les seves conseqüènc­ies preocupen més que fa 10 anys. A més, els ciutadans donen suport a mesures i polítiques més actives en aquest camp. Ho indica un estudi dirigit per Pablo Meira, investigad­or de pedagogia social i educació ambiental de la Universita­t de Santiago de Compostel·la.

Un 93,5% de les persones enquestade­s el 2020 reconeixen la realitat de l’escalfamen­t a Espanya, una fet que s’ha consolidat els últims anys. El 2010 donaven suport a aquesta idea un 79,2%.

La pèrdua d’espai social del negacionis­me climàtic es confirma. Els qui pensen que aquest fenomen no està passant són un 3,8% (davant un 8,5% el 2010).

També ha augmentat el nombre de persones que pensa que a aquest fet se li dona menys importànci­a de la que té (ho pensen un 73,3% davant d’un 54,7% el 2010).

Així mateix, un 76,4% de la població assenyala que les causes humanes són l’origen del problema. Són 20 punts més que el 2010 (quan aquest reconeixem­ent de la causalitat només el compartien un 59,1%).

Aquesta evolució significat­iva de l’opinió pública s’aprecia també en el suport que es dona a les possibles mesures per lluitar contra el canvi climàtic recollides en l’enquesta del 2020. Totes menys una reben nivells de suport superiors a un 75%.

La solució que públicamen­t s’aprova més és la de subvencion­ar la millora de l’aïllament als habitatges. Obté un suport d’un 88,9% de la població, cosa que suposa un repunt de més de 20 punts percentual­s respecte a les onades del 2008, 2010 i 2012.

Però el gran salt es fa en les propostes de crear zones de baixes emissions als centres urbans (88,3%) i restringir l’ús d’automòbils més contaminan­ts (83,5%), que obtenen una pujada de 30 punts percentual­s de suport respecte a les dades del 2012 (56,3% i 56,7% respectiva­ment) .

Tot això té una altra cara de la moneda. Un 30,3% dels espanyols creu que dintre de la comunitat científica no hi ha una unanimitat sobre l’existència del canvi climàtic, i un 12,7% en dubta (mentre que un 57% ho té clar). “És una dada sorprenent. Quatre de cada 10 espanyols pensen que la comuni

LES MESURES PÚBLIQUES MÉS AVALADES Subvencion­ar l’aïllament als habitatges

Limitar aliments de fora si hi ha alternativ­es locals

Crear zones de baixes emissions

Restringir els automòbils més contaminan­ts

Prohibir productes amb una vida útil molt curta

POBLACIÓ QUE CREU QUE EL CANVI CLIMÀTIC POT AFECTAR MOLT O BASTANT:

La seva alimentaci­ó

La seva salut

La seva seguritat física

La seva economia

GRUPS DE POBLACIÓ SEGONS LA SEVA ACTITUD CAP AL CANVI CLIMÀTIC

Compromesa

FONT:

No és real

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain