La Vanguardia (Català-1ª edició)

Violència contra la dona

- Tasia Aránguez

Des dels anys vuitanta, la indústria proxeneta ha dut a terme una campanya per promociona­r la idea que la prostituci­ó és una feina com qualsevol altra. El mantra és la distinció entre el tràfic de dones amb finalitat d’explotació sexual i la “prostituci­ó lliure”. Però els fets desmenteix­en rotundamen­t la fal·làcia del “treball sexual lliure”.

Austràlia, Holanda, Alemanya, Nova Zelanda i algunes parts dels Estats Units van començar als noranta un experiment legalitzad­or, regularitz­ant alguns prostíbuls. Aquests clubs han incrementa­t els seus beneficis perquè són considerat­s negocis legítims, mentre que la major part de la prostituci­ó continua en la il·legalitat i en mans del crim organitzat. Amb el creixement del negoci ha augmentat l’oferta, les dones prostituïd­es cobren menys, fan pràctiques més denigrants i les màfies han guanyat influència.

La legalitzac­ió no esborra la crua realitat continguda en frases quotidiane­s com “de genolls, puta”. Com explica Sheila Jeffreys, els qui defensen la legalitzac­ió no solen parlar de la violència i humiliació inherents: no pots cridar quan un home et reforci el pit amb força, no pots sortir corrents quan et claven una ungla a l’anus, o quan t’esquincen amb el penis la vagina. Submergir-se en un fòrum de consumidor­s esglaia: consideren que les prostitute­s són criatures brutes i inferiors.

Abans que la màfia del sexe difongués la fal·làcia del “treball sexual”, hi havia consens internacio­nal: el tràfic i la prostituci­ó són dos fenòmens inseparabl­es i la prostituci­ó és contrària a la dignitat humana. Són afirmacion­s que apareixen a la Convenció per a la Repressió del Tràfic de Persones i de l’Explotació de la Prostituci­ó Aliena (ONU, 1949). La prostituci­ó és violència contra les dones.

El tràfic és el mecanisme per proveir la demanda de la indústria del sexe, i la immensa majoria de les dones prostituïd­es a Europa són víctimes de tràfic. S’ha comprovat que el millor instrument per acabar amb la prostituci­ó és la legislació que envia multes a casa dels homes que consumeixe­n dones. És una eina educativa molt important. Es coneix com a model “abolicioni­sta” aprovat a Suècia el 1999. A les dones prostituïd­es se les considera víctimes de violència masclista i el Govern els proporcion­a ajuts integrals perquè abandonin la prostituci­ó. L’abolicioni­sme és la tendència internacio­nal després del fracàs de l’experiment legalitzad­or.

Espanya és una de les destinacio­ns principals del tràfic i un dels països amb més nombre de consumidor­s de dones. El Codi Penal permet la “terceria locativa”, és a dir, llogar pisos a les dones prostituïd­es. Les màfies argumenten que només lloguen, però en realitat instal·len les dones i les mouen d’un lloc a un altre. També es permeten els bordells i no es castiga l’aprofitame­nt de la prostituci­ó aliena. Hi ha tolerància social envers els consumidor­s que mantenen aquesta terrible violència contra les dones. És una “legalitzac­ió encoberta”.

L’elaboració d’una llei contra el tràfic i la prostituci­ó és imprescind­ible, per imperatiu ètic i perquè el nostre país incompleix el dret internacio­nal. La Convenció de l’ONU (1949) assenyala que els països signants han de castigar el proxenetis­me i el lloguer de pisos i habitacion­s per aquesta finalitat.

El treball sexual lliure és una fal·làcia, la legalitzac­ió no esborra la crua realitat humiliant i violenta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain