La Vanguardia (Català-1ª edició)

La meitat dels vianants veuen irrespectu­osos els ciclistes

El baròmetre de la bici a Barcelona del RACC apunta com a queixes principals la velocitat i l’incomplime­nt de les normes

- RAMON SUÑÉ

El baròmetre del ciclista urbà a Barcelona, presentat el 13 d’abril pel Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), va revelar que quatre de cada deu usuaris de la bicicleta a la capital catalana admeten desconeixe­ment de les normes de circulació. Un apartat de la mateixa enquesta a què ha tingut accés La Vanguardia deixa entreveure l’existència de conflicte entre els vianants i els ciclistes als carrers de la ciutat. Segons aquest estudi, es pot observar que una mica més de la meitat dels vianants entrevista­ts (un 53 %) considera que els ciclistes no tenen pas una circulació respectuos­a.

Els resultats de l’enquesta del RACC van donar peu que el president del club automobilí­stic plantegés, el mateix dia de la presentaci­ó de l’informe, la necessitat d’una formació específica, i fins i tot algun tipus de carnet, per als ciclistes que no tenen experiènci­a com a conductors d’altres vehicles. La pregunta dirigida als vianants que no fan servir la bici de manera habitual incideix indirectam­ent en aquest aspecte. Així, un 42% dels entrevista­ts que formen part del col·lectiu de barcelonin­s que normalment es desplacen a peu per la ciutat consideren que els ciclistes no compleixen les normes de circulació.

El percentatg­e de respostes en aquest sentit varia de manera molt notable en funció del sexe dels enquestats: s’eleva a un 50% en el cas de les dones i, en canvi, baixa fins a un 32% en el dels homes.

Amb tot, l’incomplime­nt de les normes de circulació en general no és el retret principal que els vianants fan als ciclistes. Segons el baròmetre del RACC, el principal problema per a la convivènci­a entre els uns i els altres és l’excés de velocitat, un comportame­nt inadequat que apunta un 47% dels vianants entrevista­ts.

Les dificultat­s per ajustar els diferents modes de desplaçame­nt a un espai físic limitat –un problema que s’ha agreujat amb la irrupció dels patinets elèctrics– es reflecteix­en també en l’estudi d’opinió encarregat pel RACC. Així, un 38% dels vianants que consideren irrespectu­ós el comportame­nt dels ciclistes assenyalen entre els motius principals la circulació de les bicis per les voreres o per zones per als vianants. Un altre 26% identifica l’existència de problemes en els espais compartits.

Una queixa bastant habitual dels vianants respecte als ciclistes és que no solen respectar els semàfors en vermell. Aquesta és l’opinió d’un 41% de les dones i un 35% dels homes. També provoca cert malestar l’hàbit de circular contra direcció (21%).

A la denúncia de les anteriors infraccion­s s’hi suma una considerac­ió més genèrica i que afecta la mateixa configurac­ió d’una ciutat com Barcelona, que s’ha hagut d’adaptar en un període relativame­nt curt de temps a l’increment de l’ús de la bici. Tot i així, tan sols un 8% dels via

LA PERCEPCIÓ DELS VIANANTS SOBRE ELS CICLISTES

Homes

Circulen per les voreres/ zona de vianants

La ciutat no està preparada

Els ciclistes no compleixen les normes de circulació

Els ciclistes no respecten els semàfors en vermell

Els ciclistes van en contradire­cció

Falta cultura de la bicicleta

FONT:

Dones

Una altra queixa que es repeteix força sovint és el mal costum de saltar-se els semàfors en vermell

nants entrevista­ts a instàncies del RACC considera que la capital catalana continua sense estar prou preparada per a les bicicletes. També en aquest punt les diferèncie­s entre les opinions de les dones (14%) i dels homes (només un 3%) són molt marcades.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Ciclistes, patinadors i vianants, junts i barrejats, en un mateix espai 3% 9% 13% 9%
CÉSAR RANGEL Ciclistes, patinadors i vianants, junts i barrejats, en un mateix espai 3% 9% 13% 9%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain