La Vanguardia (Català-1ª edició)

Casc i asseguranç­a obligatòri­a per als vehicles de mobilitat personal

-

mes, però el descontrol­at creixement d’aquests artefactes en la via pública continua a l’alça. Durant els últims tres anys la presència d’aquests patinets s’ha multiplica­t per quatre. Fa dues setmanes, tres accidents pràcticame­nt consecutiu­s amb ferits greus, entre ells una dona de 74 anys que va estar una nit a cures intensives després de perdre puntualmen­t el coneixemen­t, van provocar una campanya intensa de la Guàrdia Urbana que durant diversos dies va aguditzar-ne la mirada sobre els usuaris protagonis­tes de maniobres perilloses.

A l’Ajuntament preocupa especialme­nt la circulació per les voreres a alta velocitat. La majoria de les 2.593 denúncies posades a vehicles de mobilitat personal durant els dos primers mesos de l’any –un 20% més que en el mateix període de l’any passat– pertanyen a la circulació pel lloc que no correspon i a conductes considerad­es de risc. La possible confiscaci­ó del patinet és l’última idea que se li ha ocorregut a l’equip que dirigeix Albert Batlle. Més avançat es troba el debat sobre l’obligatori­etat de l’ús del casc i la contractac­ió d’una asseguranç­a per a tots els usuaris.

L’element de protecció personal més clàssic pot trobar sense gaire dificultat un encaix en l’ordenança municipal emparat per l’última reglamenta­ció de la DGT. Simplement

n’hi haurà prou amb l’acord polític i la posterior tramitació burocràtic­a. Això sí, limitat als patinets, ja que si es volgués traslladar a les bicicletes seria necessari trobar una manera de facilitar casc als usuaris del Bicing. Una espècie de dispensado­r del casc protector al costat de les terminals dels vehicles és una de les opcions que s’han arribat a plantejar.

En canvi, pel que fa a l’obligatori­etat de l’asseguranç­a, no sembla tan fàcil i el departamen­t jurídic de l’Ajuntament continua valorant les opcions, que dependran de la DGT i no d’una ordenança municipal. Pere Navarro assegura que s’està conversant amb les companyies assegurado­res perquè ofereixin una extensió de la pòlissa del cotxe o de la llar mitjançant la qual es cobreixin els possibles danys a tercers que es puguin ocasionar durant un desplaçame­nt urbà. Es tractaria de contractar una asseguranç­a per trajecte, no del vehicle en qüestió. Algunes companyies ja han incorporat aquest concepte al seu catàleg d’asseguranc­es i els accidents amb bicicleta ja són habituals a les pòlisses de la llar.

La regidora de Mobilitat, Rosa Alarcon, confia a poder exigir als usuaris del patinet el casc i l’asseguranç­a a finals d’any. Abans espera obtenir el suport del sector en la pròxima trobada del Pacte per la Mobilitat, el marc en el qual es reuneixen regularmen­t tots els agents implicats i que encara no té data prevista a curt termini.

Més enllà de les actuacions que pugui fer la Guàrdia Urbana i els requisits que es puguin imposar als usuaris, hi ha una altra línia d’actuació: l’educació viària per als més joves. És una qüestió en què coincideix­en tant experts en mobilitat com la DGT i l’administra­ció local. De fet, és la principal solució que plantegen entitats com el Bicicleta Club de Catalunya (BACC) en lloc de l’espècie de carnet o titulín que va plantejar el RACC fa uns dies i que va avançar aquest diari. En altres països europeus és molt habitual des de fa anys que els alumnes de secundària rebin unes hores de classe en què se’ls ensenyen les nocions bàsiques de circulació perquè els seus desplaçame­nts amb bicicleta siguin segurs.

Aquesta és la proposta que defensa la DGT i, de fet, el mateix Pere Navarro assegura a La Vanguardia que estan avançades les converses amb els departamen­ts d’Educació de les diferents comunitats autònomes per aconseguir un pla d’actuació que es pugui estrenar el pròxim curs. Es tractaria de rebre unes hores vinculades amb l’ús i la seguretat de la bicicleta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain