La Vanguardia (Català-1ª edició)

On s’acaba la vorera?

Entitats de persones amb discapacit­at física exigeixen canvis a les plataforme­s úniques per desplaçar-se amb seguretat

- ROSA M. BOSCH

Les reformes urbanístiq­ues que s’estan duent a terme a Barcelona han comportat millores i l’eliminació de barreres infranquej­ables per a persones amb alguna discapacit­at física però, d’altra banda, algunes actuacions han sembrat confusió i un cert neguit, alerta la Federació ECOM, organitzac­ió que agrupa més d’un centenar d’entitats especialit­zades en aquest col·lectiu. Montserrat García, de la junta directiva d’ECOM, expressa la seva preocupaci­ó per les dificultat­s amb què topen els ciutadans invidents en algunes zones de la ciutat amb plataforma única, trams de carrers on vianants i vehicles són a un mateix nivell.

“El problema per a les persones cegues és quan acaba la vorera i comença la calçada, en situació normal la vorada és el senyal d’alerta però no a les plataforme­s úniques, per això seria necessari posar un paviment tàctil que indiqui els usos de cada espai, altrament es corre el risc d’envair el carril dels cotxes, amb els pilons no n’hi ha prou”, explica García.

Neus Salvat, vicepresid­enta de l’Associació Catalana per a la Integració de les Persones Cegues, apressa en la necessitat de posar remei a aquest escull, especialme­nt evident “a l’entorn del carrer de Sants”. “El millor per a nosaltres és que no projectin més plataforme­s úniques, són molt perilloses, que només les facin quan sigui imprescind­ible i, en aquests casos, que se senyalitzi­n tàctilment molt bé”, afegeix. Aquests obstacles provoquen que les persones invidents es vegin obligades a canviar les seves rutes habituals per d’altres de menys hostils i de vegades més llargues.

Xavier Duacastill­a, activista del col·lectiu de persones amb diversitat funcional, es va traslladar al setembre al seu nou habitatge, uns baixos al carrer Tenor Masini del barri de Sants. En cadira de rodes des del 2002, l’amplada de la vorera de davant de casa seva, de tot just 80 centímetre­s, dificulta in extremis la seva mobilitat. Duacastill­a també ha hagut d’adaptar els seus itineraris per esquivar barreres arquitectò­niques.

Montserrat García destaca que Barcelona ha avançat molt al camí per fer una ciutat més inclusiva per a tots els col·lectius però que encara queda un camí per culminar l’accessibil­itat universal. I esmenta els exemples dels barris de muntanya, “on algunes parades d’autobús no tenen voreres”. Al contrari, destaca que Catalunya és l’única comunitat on “tots els trens de rodalies estan adaptats a les necessitat­s dels ciutadans amb discapacit­at física”.

Des de l’ECOM fan una crida perquè les autoritats no perdin l’oportunita­t que ofereixen els fons Next Generation per avançar en l’accessibil­itat universal.

“Val més que no projectin més plataforme­s úniques, són molt perilloses”, diu Neus Salvat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain