La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ciència ocuparà el Banc d’Espanya de Tarragona

L’Ajuntament confia a reobrir l’edifici el 2023, vint anys després del tancament, amb sales d’exposicion­s, espais polivalent­s i cafeteria

- SARA SANS Tarragona

www.barcelonag­lobal.org

No serà un museu de la ciència, ni un espai de mostres. L’antic edifici del Banc d’Espanya a Tarragona es convertirà en un centre de divulgació. Tindrà una petita part d’exposició permanent i una de més gran que es renovarà cada temporada i que girarà al voltant d’una temàtica específica: l’hidrogen verd, l’aigua, l’arqueologi­a... D’aquesta manera, una de les cantonades més cobejades de la ciutat, en plena Rambla Nova, recobrarà vida amb un equipament que tindrà entrada gratuïta, disposarà de cafeteria i també d’espais polivalent­s per a presentaci­ons, trobades i altres esdevenime­nts.

“Hi podrem fer múltiples accions, serà un lloc molt viu amb espais per experiment­ar, per a tallers, trobades científiqu­es o divulgació de tesis i investigac­ions”, explica Jordi Fortuny, regidor d’Hisenda de l’Ajuntament i director de la Fundació Tarragona Cultura i Coneixemen­t (FTCC), gestora de l’equipament.

Fortuny va agafar les regnes de l’abandonat Banc d’Espanya el març de l’any passat, 17 anys després del tancament de l’edifici i deu anys després de la cessió a l’Ajuntament de Tarragona. “Em vaig trobar només un esbós... en tres mesos vam haver de fer el projecte bàsic i després ens hem posat a treballar contra rellotge amb el projecte executiu”, explica el regidor. Fa uns dies es va tancar la licitació per dissenyar les instal·lacions de l’equipament, però el gruix del projecte l’està redactant un equip d’una desena de tècnics municipals dirigits pels arquitecte­s Rogelio Jiménez i Raquel Casals.

Queda enrere el debat inacabable i, de vegades, encès sobre en què s’havia de convertir l’emblemàtic Banc d’Espanya. Es va estudiar la possibilit­at d’ubicar-hi la gran oficina de recepció turística i porta d’entrada de la Tarraco romana, un centre cívic per als veïns del centre de la ciutat, un museu de la química o fins i tot una mesquita, idea llançada durant una campanya electoral municipal.

Finalment es va optar per reconverti­r-lo en un Banc de la Ciència. La idea va quedar ratificada pels fons Feder, a través dels quals es finançaran 1,9 milions dels una mica més de 5 milions d’euros que s’invertiran en la recuperaci­ó i posada a punt de l’edifici. Els terminis s’esgoten i el calendari apressa. Fortuny espera que les obres puguin començar a finals d’any o principis de l’any que ve per poder inaugurar l’espai el 2023, vint anys després que es tanqués.

L’element més caracterís­tic del futur Banc de la Ciència serà la

L’accés serà lliure, s’hi entrarà pel lateral travessant l’antiga caixa cuirassada i una cúpula coronarà el recinte

cúpula de tretze metres de diàmetre que coronarà l’edifici, d’uns 2.650 metres quadrats construïts i repartits en cinc plantes (semisoterr­ani, planta baixa, dos pisos i la coberta). Els visitants entraran pel lateral, baixant unes escales, i accediran al recinte pel soterrani, per on abans hi havia la cambra cuirassada de la seu del Banc d’Espanya.

Per fora, l’edifici conservarà l’aspecte neoclàssic; per dins, hi haurà cinc espais clarament diferencia­ts: la Galeria de la Ciència al semisoterr­ani; l’espai de networking-cafè i l’exhibició permanent Els reptes de la ciència ala planta baixa; l’espai Descobreix! i l’auditori a la primera planta; els laboratori­s i les sales de workshops a l’espai Experiment­a! ala segona planta; i el terrat, que es reservarà per a recepcions i activitats socials. Aquí hi haurà la cúpula, concebuda com una sala immersiva per a activitats de transferèn­cia i divulgació.

 ?? VICENÇ LLURBA / ARXIU ?? Una imatge del 2010, quan el Banc d’Espanya va passar a ser de propietat municipal
VICENÇ LLURBA / ARXIU Una imatge del 2010, quan el Banc d’Espanya va passar a ser de propietat municipal
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain