La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ens hi juguem el futur de la cultura

-

La Declaració Universal dels Drets Humans reconeix la propietat intel·lectual com un dret fonamental. Cada 26 d’abril celebrem el dia mundial de la Propietat Intel·lectual per recordar el paper que té en el foment de la innovació i la creativita­t. Com el dret a l’educació o a la sanitat, els drets de propietat intel·lectual són essencials per al desenvolup­ament social, econòmic i cultural d’un país.

Per tot això, un dia com avui hem de reivindica­r la importànci­a de la Directiva de drets d’autor al mercat únic digital, aprovada el 2019, que va millorar substancia­lment la protecció dels autors, artistes, editors i productors europeus.

L’esmentada Directiva, per exemple, concedeix als editors de publicacio­ns periòdique­s, així com als autors dels textos i imatges que contenen, els drets de reproducci­ó i posada a disposició del públic dels seus continguts. Per garantir l’exercici d’aquests drets, la seva transposic­ió a la legislació espanyola ha de mantenir que siguin irrenuncia­bles i de gestió col·lectiva obligatòri­a. Perquè els pagaments per l’explotació de continguts de premsa sense autoritzac­ió expressa no els ha de fixar de manera arbitrària un algoritme, el funcioname­nt del qual està enterament controlat per Google i no és transparen­t per a l’Administra­ció ni per a l’opinió pública i els mateixos interessat­s.

La cultura europea té enemics molt poderosos, que intenten deslegitim­ar i reinterpre­tar una Directiva aprovada democràtic­ament. Europa no ha de permetre que el marc jurídic que regula els serveis digitals sigui modificat per altres normatives per beneficiar els qui ja controlen els mercats de la publicitat en línia i l’explotació de dades personals.

Ens hi juguem molt en la inevitable reconfigur­ació del paisatge cultural després de la generalitz­ació del consum de música, cinema, sèries, llibres i premsa a internet, un hàbit accentuat a més amb la pandèmia. I ens hi juguem molt tots: no només els autors, artistes, editors i productors, creadors dels continguts culturals, sinó també tots els ciutadans, a la fi els nostres espectador­s, seguidors i lectors, a qui Europa ha de garantir l’accés a una cultura diversa i plural sense exposar la seva llibertat ni la seva privacitat.

Davant un model liberalitz­ador i sense regulació, que permet a Google i altres gegants d’internet imposar acords confidenci­als opacs als qui es pleguen a les seves condicions, els creadors apostem per un sistema just i sostenible, basat en la gestió eficient, transparen­t i democràtic­a dels nostres drets.

Perquè aquest és el nostre model. La gestió col·lectiva dels drets de propietat intel·lectual és solidària, eficient, transparen­t, democràtic­a i europea. És, en suma, una peça clau per garantir l’equilibri necessari entre el dret dels creadors a viure de la seva feina i el dret dels ciutadans a accedir a la cultura.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain