La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una qüestió de crani

El Penn Museum anuncia que enterrarà els ossos de negres de la seva col·lecció

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al La col·lecció Morton.

Es va dir John Voorhees i el seu nom és de les poques coses que se’n saben. No s’han establert vincles amb possibles familiars o descendent­s. Segons les investigac­ions de Paul Wolff Mitchell, estudiant de doctorat en antropolog­ia a la Universita­t de Pennsilvàn­ia, Voorhees seria una d’aquelles persones que, a començamen­ts del segle XIX, van néixer esclaves al sud dels Estats Units i van trobar refugi com a homes lliures a Filadèlfia, al nord.

No és poca cosa. N’hi ha 14 més dels quals ni tan sols es coneix el seu nom. A alguns dels seus col·legues de prestatger­ia se’ls va identifica­r amb etiquetes en què es llegia “idiota”, “llunàtic” o “negre”, sense més ni més.

A més han descobert els cranis de 55 esclaus que van arribar fins allà després de ser desenterra­ts en una plantació cubana a prop de l’Havana.

Tots formen part del món creat pel metge i anatomista Samuel George Morton, que ni tan sols els va deixar descansar tranquils després de la mort.

La Col·lecció Cranial Morton, forjada el segle XIX, és un dels llegats enverinats del museu d’Arqueologi­a i Antropolog­ia de la Universita­t de Pennsilvàn­ia (Penn Museum). Si bé n’hi havia que procedien d’excavacion­s arqueològi­ques, la majoria van ser robats de les tombes i separats dels seus cossos.

El museu reuneix més de 1.300 cranis provinents de mig planeta i va permetre a Morton formular la teoria racista, totalment desacredit­ada i qualificad­a de pseudocièn­cia, que la mida més gran del cervell dels blancs del nord d’Europa demostrava que els negres i altres races eren subespècie­s. El seu postulat del supremacis­me va contribuir a l’eugenèsia del segle XX en què es va basar el principi ideològic del nazisme.

D’alguna manera es podria dir que l’agitació racial als carrers dels Estats Units també ha entrat als museus. I això ajuda a explicar que el Penn Museum va demanar “perdó” fa uns dies per “la possessió poc ètica de restes humanes”, en especial de negres. En aquest comunicat va anunciar que faran tots els esforços per a la seva repatriaci­ó o enterramen­t. “Ha arribat l’hora que aquestes persones siguin tornades a les seves comunitats ancestrals, sempre que sigui possible, com un pas cap a l’expiació i la reparació de les pràctiques racistes i colonials quan es va formar la col·lecció”, va remarcar el seu director, Christophe­r Woods.

Altres institucio­ns, com el museu de la Universita­t de Harvard o el Smithsonia­n Institutio­n, dins el qual el Museu d’Història Natural acull la col·lecció de restes humanes més gran, moltes procedents de l’esclavitud o de l’aniquilaci­ó de nadius, també es plantegen adoptar mesures semblants de repatriaci­ó.

“Aquesta discussió ha existit als Estats Units per molt de temps, però la mort de George Floyd a Minneapoli­s i la resposta que hi va haver a gran escala han ampliat la conversa sobre la desigualta­t racial en aquest país”, explica Samuel J. Redman, professor d’Història a la Universita­t de Massachuse­tts a Amherst i autor del llibre Bone Rooms, en què disseccion­a a fons les col·leccions de restes humanes.

“Resulta realment sorprenent el grau en què aquests museus suggereixe­n l’explotació dels cossos de no blancs, tant en termes de ciència com d’exhibició, sense cap autoritzac­ió”, remarca. “Hem

EXPIACIÓ I REPARACIÓ El museu de Filadèlfia demana perdó després de la campanya per la mort de George Floyd

QUÈ FER AMB ELS OSSOS? Smithsonia­n i Harvard també busquen sortides a les seves col·leccions

Pressió del carrer

El programa de desenvolup­ament de llargmetra­tges de l’Escola de Cine de la Comunitat de Madrid (ECAM) ha presentat els cinc nous projectes de cara a aquest 2021. Es tracta de Bodegón con fantasmas, d’Enrique Buleo; Las líneas discontinu­as, d’Anxos Fazáns; Casa de fieras, d’Eva Saiz; En carne viva, d’Ainhoa Menéndez, i El cuerno del centeno, de Jaione Camborda. / Astrid Meseguer

LLEGIU MÉS SOBRE ELS CINC LLARGMETRA­TGES

www.lavanguard­ia.com/cultura

l’aïllament confinat que he aquests darrers mesos.

I, last but not least, Jordi Gracia ha posat ordre, selecciona­t i editat Los papeles de Herralde. Una historia de Anagrama. 1968-2000. El llibre l’ha publicat Anagrama –com no podia ser d’una altra manera– a la seva Biblioteca de la Memoria i completa el cicle de l’autobiogra­fia editorial que –deixant el catàleg a part– Jorge Herralde ha anat lliurant al llarg dels últims anys. D’alguna manera, aquest llibre completa i complement­a l’anterior d’Un día en la vida de un editor, però aquí l’editor d’Anagrama és i no és, ja que Gràcia el fa parlar sobretot a través de les seves cartes, tota aquella correspond­ència que comença amb el projecte de la futura editorial cap al 1967 i que s’estén fins a l’any 2000. El catedràtic de la Universita­t de Barcelona i notable assagista que és Jordi Gracia es para l’any 2000 perquè és aquí quan el correu electrònic ha substituït la correspond­ència tradiciona­l i, signe d’aquests temps desmemoria­ts, un problema informàtic va deixar sense arxius digitals l’editorial. No és forassenya­t, tot i això, aturar-se aquí, quan bona part del catàleg i la seva peripècia ja han tingut lloc. Hi haurà qui pensi que aquest és un volum només per a iniciats i gent del métier. Podria ser, però els textos de Jordi Gracia emmarcant la selecció de correspond­ència i reglant-la ja per si mateixos valen la pena. I les perles iròniques i de vegades d’allò més contundent­s d’Herralde en les seves escaramuss­es i batalles amb Carmen Balcells, per exemple, bé mereixen la lectura de les seves quatrecent­es i escaig pàgines. Jorge Herralde –amb o sense el d’abans del seu cognom–, Jordi Herralde, l’Herralde, és història viva de la cultura, i no només de l’edició, d’aquest país. I en els vells temps ja m’estaria avui mateix enviant una noteta amb la seva lletra atapeïda i punxeguda per dir-me que bé per l’article, però que li resulta difícil d’entendre que no li hagi dedicat al llibre d’Anagrama tot l’espai que mereixia. Laus Deo. llegit

 ?? PENN MUSEUM ?? A les prestatger­ies s’hi veuen alguns dels cranis que va reunir Samuel George Morton, peces de museu després que aquest metge forgés teories racistes esbojarrad­es sobre la rellevànci­a de la mida del cervell
PENN MUSEUM A les prestatger­ies s’hi veuen alguns dels cranis que va reunir Samuel George Morton, peces de museu després que aquest metge forgés teories racistes esbojarrad­es sobre la rellevànci­a de la mida del cervell
 ??  ?? La mort de George Floyd pel policia blanc Derek Chauvin va provocar una gran mobilitzac­ió que ha
La mort de George Floyd pel policia blanc Derek Chauvin va provocar una gran mobilitzac­ió que ha
 ??  ?? entrat als museus. El Penn Museum ha demanat perdó per la possessió poc ètica de restes humanes
entrat als museus. El Penn Museum ha demanat perdó per la possessió poc ètica de restes humanes
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain