La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per què els premis Oscar es diuen d’aquesta manera?

-

Els premis Oscar han tingut lloc aquesta matinada passada en una gala molt diferent del que estem habituats per culpa de la pandèmia. La covid ha marcat aquest any la indústria, que ha vist com les sales es quedaven buides i no ha tingut la quantitat d’estrenes a què estan acostumade­s. Malgrat tot, el fet que finalment es pogués celebrar d’una manera o una altra la festa del cinema que, recordem, va ser posposada fins i tot dues vegades per l’emergència sanitària, ja és per si mateix un fet simbòlic.

Van ser alguns els que es van emportar l’estatueta daurada, anhelada per molts, tot i que només els millors l’acaben tenint entre les mans. El que probableme­nt el públic no sàpiga és d’on en ve el nom. Potser va ser algú anomenat Oscar que va voler posar el seu nom a tan anhelat trofeu? O potser va ser algun acadèmic o fundador d’aquest esdevenime­nt tan internacio­nal?

El cert és que no. La realitat va més lluny que les hipòtesis. De fet, va ser una dona qui la va batejar. El seu nom era Margaret Herrick i va ser bibliotecà­ria de l’Acadèmia de cinema durant uns anys. Però ni ella mateixa no es va adonar en el seu moment que passaria a la història ni que la premsa acabaria parlant d’aquesta anècdota.

Cal dir que, als inicis, aquest premi no tenia un nom concret. La gent es referia al trofeu com “l’estatueta de l’Acadèmia” o altres sinònims com “el premi daurat” o “l’estatueta al mèrit”. Però un bon dia, Herrick, que va tenir l’oportunita­t de veure-la de prop, va assegurar als seus companys que realment s’assemblava molt al seu oncle Oscar.

Sona a broma, oi? Però realment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain