La Vanguardia (Català-1ª edició)

20 anys de la Montoriol

‘La vista renúncia’, de Mònica Roselló i Jordi Guillumet, al Lumínic Art i arts

-

JUAN BUFILL

La galeria Esther Montoriol ha complert els seus primers vint anys d’existència i ho celebra presentant l’exposició col·lectiva Momentum. 20 anys d’art (fins a final de maig). La selecció s’ha limitat a 20 artistes i se n’han quedat fora alguns dels millors que han exposat assíduamen­t en aquesta galeria: Jep Brengaret, Juan Escudero, Víctor Pérez-Porro, Manel Rubiales i Jordi W. Saladrigas, entre d’altres.

En el context barceloní, la galeria Esther Montoriol es distingeix per dos conceptes que, sumats, li atorguen la seva singularit­at. En primer lloc, l’espai, que té dos pisos, un de sostre alt i un altre de més íntim, i que és d’una amplitud extraordin­ària per a un local tan cèntric. I en segon lloc, el criteri de la galerista, alhora obert i selectiu, que no segueix una sola línia principal, sinó diverses i vàlides. Aquestes virtuts s’aprecien en la gran col·lectiva anual d’art contempora­ni en petit format “DelicARTes­sen”. A la mostra actual dhi estaquen les dues escultures de Cesc Riera, les dues pintures de Sabine Finkenauer (de la seva primera individual en aquesta galeria), el gran format de Matías Krahn, les fotografie­s de Mariano Zuzunaga, Hiro Matsuoka i Aleydis Rispa i les figuracion­s de Marcos Palazzi i d’Eduard Resbier.

Menció a part mereix el barceloní De Val, de qui s’exposen tres obres. Va ser un dels artistes conceptual­s més brillants de la seva generació, però la seva proposta era molt diferent de l’art anomenat conceptual, ja que aquesta etiqueta s’associava a unes maneres ja codificade­s per grups com Fluxus i per altres artistes. Abans de la seva prematura mort, De Val va tenir temps de realitzar un conjunt d’obres que significav­en reflexions lúcides sobre el sistema de l’art –institucio­nal i comercial– i que aconseguie­n fer alguns passos de rosca als plantejame­nts de Duchamp, cosa que no és fàcil. De Val prenia iniciative­s desacralit­zadores de l’art que a Duchamp no se li havien ocorregut, com aquelles falses exposicion­s col·lectives internacio­nals, compostes per obres molt “personals”, “trencadore­s” i “a l’última”, en sintonia amb l’art internacio­nal del moment: eren obres firmades per molts, però realitzade­s totes per ell. En el context de l’art català, l’obra de De Val es pot equiparar a la d’Ignasi Aballí i Joan Fontcubert­a, però és molt diferent. Més divertida, sense ser menys profunda. Per cert: si cregués en el més-enllà promès pels profetes, jo diria que és De Val qui està instal·lant en deserts, platges i boscos de diferents països aquests monòlits misterioso­s que últimament són notícia.

Mònica Roselló i Jordi Guillumet. Dins del festival de fotografia Lumínic, que se celebra a Sant Cugat fins al 2 de maig, és molt recomanabl­e l’exposició La vista renuncia (a la Casa Museu Cal Gerrer). És un conjunt d’instal·lacions fotogràfiq­ues o parafotogr­àfiques –amb objectes i projeccion­s de llum– que es va presentar per primera vegada al Palau Solterra de la Fundació Vila Casas (Torroella de Montgrí) el 2018. Com a les anteriors propostes conjuntes Taula rasa i L’Armari de l’Arquitecte, Roselló i Guillumet proposen suggestive­s reflexions entorn de la imatge i la fotografia, l’objectivit­at i la subjectivi­tat, la projecció física i mental, l’aparença i l’amagat. En les seves Arquigrafi­es fan servir cites explícites, literàries com L’elogi de l’ombra de Tanizaki i altres textos de Severo Sarduy, Proust i Cortázar i –principalm­ent– una referència fotogràfic­a: els arquetips industrial­s de Bernd i Hilla Becher, l’objectivit­at dels quals es complauen a transfigur­ar en fantasmago­ries. Ho fan amb mètodes semblants a la llanterna màgica i les ombres xineses, però projectant instal·lacions objectuals en comptes de dibuixos plans. En aquest qüestionam­ent de la percepció i l’objectivit­at, el referent més essencial de la seva reflexió seria el mite de la caverna de Plató, que aquesta parella d’artistes reformula amb mitjans fotogràfic­s i amb uns instrument­s moderns.

 ?? . ?? Una de les tres obres del barceloní De Val
. Una de les tres obres del barceloní De Val
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain